Je verblijft op 1900 meter hoogte in Debre Zeit – net onder Addis Abeba – en legt twee weken de focus op zwemmen, fietsen en hardlopen. Het is dezelfde hoogte als wereldberoemde trainingslocaties als Sankt Moritz en Font Romeu, maar Bert Flier heeft doelbewust gekozen om zijn hoogtestage, die in februari 2020 – tussen 16 februari en 1 maart – zal plaatsvinden, in Ethiopië te houden. Niet alleen omdat hij er woont, maar eigenlijk nog veel meer omdat hij ervan overtuigd is dat Nederlandse atleten hier veel meer opsteken dan de puur sporttechnische focuspunten.

Vanzelfsprekend staat het voorbereiden op het wedstrijdseizoen centraal tijdens de twee weken in Ethiopië en waar beter kun je dat doen dan op 1900 meter hoogte – en tijdens de vele trainingen zelfs nog veel hoger met uitstapjes naar zo’n 2400 meter hoogte. ,,We gaan hier prachtige routes uitzetten”, legt Flier uit. ,,We hebben twee weken lang een chauffeur tot onze beschikking en daarmee vervoer voor onze fietsen, dus we kunnen echt overal heen. Genoeg prachtige locaties hier die je meteen van je bucketlist kunt afstrepen.”

Afgehuurde compound voor rust, comfort en veiligheid

Tijdens de hoogtestage verblijf je in een door Flier afgehuurde compound, waar je alleen met de trainingsgroep – bestaande uit maximaal twintig atleten – verblijft. ,,We hadden hier ook voor een goedkoper alternatief kunnen gaan, maar we hebben bewust gekozen voor rust, comfort, zekerheid en veiligheid. Voor en na de trainingen kun je hier gewoon heerlijk relaxen.”

Flier legt het belang van trainen op hoogte nog maar eens uit. ,,Je merkt al snel dat je hartslag veel hoger ligt en dat de inspanning veel groter is wanneer je dezelfde tijden wil fietsen of lopen. Je zit op hoogte, het is warm en de ondergrond is ongelijk. En dan is het ook nog eens nergens vlak. Al die factoren maken het trainen hier pittig, maar zeer efficiënt. Juist daarom gaan we deze hoogtestage ook in februari houden: rond die periode ben je vooral bezig met volume draaien, een basis opbouwen, en dan is het dus makkelijk om bij een wat lagere intensiteit een groot effect op de conditie te hebben.

‘Verrijkt je sportleven, maar ook je kijk op de wereld’

Er zal dagelijks worden getraind volgens een door Flier opgesteld schema – zowel zwemmen, fietsen als lopen wordt veelvuldig gedaan – maar atleten krijgen daarnaast ook de mogelijkheid om voor zichzelf te trainen. ,,En een land als dit doet ook op een ander niveau wat met je. Het is hier zo anders dan je gewend bent in Nederland. De nadruk ligt op trainen op gevoel – je bent hier veel minder met ‘data’ bezig – en onderweg kom je veel mensen tegen die nauwelijks iets hebben, maar toch gelukkig zijn. Een reis als dit verrijkt niet alleen je sportleven, maar ook je dagelijkse kijk op de wereld.”

Flier zelf heeft er alvast heel veel zin in. ,,Ik ben er zelf natuurlijk de volle twee weken bij en zal iedereen zo goed mogelijk leren kennen om hen te begeleiden in de sportieve ambities die ze hebben. Ik kijk naar persoonlijke doelen en ook naar ieders niveau. Ik heb genoeg ervaring om dan te weten hoe je een training goed moet inrichten.”

Informatiemiddag

Op zondag 1 september organiseert Flier met zijn bedrijf 3in1Sports een informatiemiddag over de hoogtestage in Ethiopië. Hier vertelt de atleet alle ins en outs over de stage. De informatiebijeenkomst vindt plaats in het pand van Flier Systems, Zuideinde 49 in Barendrecht. Aanmelden kan via bertflier@3in1sports.com.