Hadden we laatst nog de 96-jarige Roy Englert die het wereldrecord op de 5 kilometer verbrak, hebben we nu de 91-jarige Diane Hoffman die onlangs het Age Group wereldrecord op de 400 meter verbrak door te finishen in 2:44:25. Dat deed ze tijdens de USATF New England Open & Masters Championship. Daarbij verbrak zij ook het Amerikaanse Age Group record op de 100 en 200 meter. Hoffman – die overigens pas op haar negentigste voor het eerst een track evenement liep – wijdt haar goede hardloopconditie aan het spelen van tennis.

Haar succesvolle dag in Worcester, afgelopen zaterdag, begon met de 100 meter sprint. Ze klokte daar 24:19 seconden. Achteraf bleek dit slechts de warming up te zijn. De kers op de taart kwam namelijk tijdens de 400 meter sprint, die Hoffman dus in 2:44:25 aflegde. Hiermee stootte zij het vorige record – 2:46:56 uit 2015 van Emilia Garcia de Fontán – van de eerste plaats. De 200 meter diende als een ‘cool down’ voor de dame op leeftijd. Toch pakte ze ook hier nog een record: namelijk het Amerikaans record in deze Age Group.

Het meest bewonderenswaardige aan dit alles is misschien nog wel het feit dat Hoffman pas vorig jaar is begonnen met hardlopen. Zo schrijft de Boston Globe dat zij voor het eerst kennis maakte met de baan in juli 2018. Ze was meteen verknocht. Hoffman brak met 24:22 dan ook direct het Amerikaanse record op de 100 meter voor de Age Group 90+. Afgelopen weekend verbeterde zij deze tijd.

,,Ik ben geen hardloper. Dat is niet mijn ding”, vertelde de atlete aan de Boston Globe na haar eerste record in 2018. ,,Ik ben een tennisser. Ik weet niks over hardlopen. Ik heb gewoon het geluk dat ik goede benen heb; mijn voordeel tijdens tennis is dan ook dat ik makkelijk beweeg. Mijn hele leven ben ik al actief.”

Zoals zij hier ook aangaf, is Hoffman dan ook nog een succesvol tennisspeelster. Nadat zij op 42-jarige leeftijd begon met tennissen, kwam zij jaren later uit voor Amerika tijdens de Queens Cup in 2005. Ze hielp het team toen naar een dubbele overwinning in de 75+ Age Group.