De Canadese Betty Brussel is 95 jaar oud, maar laat deze leeftijd haar niet beperken. De van oorsprong Nederlandse dame brak onlangs het Wereldrecord voor de 50 meter schoolslag in de leeftijdscategorie 95-99 jaar. Daarnaast heeft ze diverse nationale records gebroken.

Brussel voelt zich thuis in het zwembad van de Canadese stad New Westminster. Daar zwemt ze graag. Brussel groeide op in Nederland, waar ze in de grachten gezwommen zou hebben. Dat stopte toen ze in de jaren zestig naar Canada verhuisde. In de vroege jaren negentig pakte ze het zwemmen weer op: ze deed onder andere mee aan de ‘Seniors and World Masters Games’. ,,Het was toen een stukje meer competitief en ik deed het niet slecht”, verklaart Brussel aan CTV nieuws. ,,Ik heb thuis een grote tas met medailles, die is zo zwaar dat ik hem bijna niet op kan tillen.”

De 95-jarige wereldrecordhoudster begon met winnen nadat ze met coach Carol Gair begon te werken. Brussel viel Gair op tijdens het zwemmen en ze begon haar tips te geven. Inmiddels werken de twee wekelijks samen. Brussel: ,,Ze geeft me aanwijzingen en verbetert daarmee mijn schoolslag en borstcrawl. Ik krijg ook tips van andere zwemmers.”

Brussel was eerst helemaal niet geïnteresseerd in Wereldrecords, maar na aansporen van Gair ging ze er toch voor. ,,Ik ben zeker competitief. Maar ik train niet echt, ik zwem gewoon en doe mijn best. Ik geef alles en dat is alles wat ik kan doen. Die medailles vind ik nog steeds niet zo interessant, maar waar ik het meeste van hou is het gevoel dat ik krijg wanneer ik het zwembad in spring. Ik voel me jong, gewoon jong. Ik ben een gelukkig persoon, maar in het zwembad ben ik een héél gelukkig persoon”, besluit Brussel.