Aankomende zaterdag is de ATU Sprint Triathlon African Cup in het Egyptische Sharm El Sheikh. Jeanine Kocken is één van de Nederlandse atleten die er aan de start zal staan. Zij komt terug van een langslepende blessure. Voor zover niet onverdienstelijk, want eind 2018 werd ze in haar laatste race in Senegal derde.

Vandaag vloog Kocken naar Egypte. ,,Ik vloog er in de ochtend vroeg heen, dus dat was een beetje nachtwerk. Het is niet mijn eerste keer in dat land, dus ik weet hoe het daar is. Het wordt vooral een beetje acclimatiseren. Ik hou wel van warme races, dus heb hier niks extra’s voor gedaan. Bovendien wordt het ook niet heel warm: er wordt circa 24 graden voorspeld.”

Kocken kende in de voorbereiding een aantal tegenslagen. Na terugkomst uit Namibië (trainingsstage, red.) had ze een luchtweginfectie en daarna ook nog eens een ontsteking van het kraakbeen van het borstbeen. ,,Het is geen ideale voorbereiding, maar de laatste weken gaat het goed. Het gaat niet altijd over rozen, met zulke dingen moet je nu eenmaal leren dealen. Ik heb in ieder geval wel alle kwaliteitstrainingen kunnen doen, wat vertrouwen geeft voor de race. Zoals Brett Sutton zou zeggen: You don’t have to feel good to be good.”

De uitdagingen in de voorbereiding maken het minder makkelijk om verwachtingen over de race uit te spreken. ,,Ik ga in ieder geval mijn best doen. Daarnaast ken ik de concurrentie niet zo goed. Rani Skrabanja ken ik natuurlijk en daarnaast staat er nog een Duitse op de lijst die behoorlijk wat kan. De rest ken ik eigenlijk niet. Ik hoop in ieder geval weer punten te pakken voor de ITU ranking.” Gelukkig zijn de voortekenen voor de race gunstig: ,,Volgens de masseur, gisteren, waren de benen goed.”