Na een slepende blessure liet Jeanine Kocken vorige week al zien sterk terug te zijn, ze greep toen net naast het podium maar pakte wel een mooie vierde plaats in Marokko. Zojuist toonde ze opnieuw aan het niveau weer terug te hebben door in een klein stadje net naast Dakar (Senegal, red.) een bronzen medaille in de wacht te slepen tijdens de Dakar ATU Sprint African Cup.

Er stonden overigens slechts vijf dames aan de start, maar Kocken moest wel volle bak racen om de derde plaats veilig te stellen. ,,Ik had een redelijk zwemonderdeel en kwam samen met de andere vier meiden uit het water. Vervolgens had ik een goede wissel en kon ik als tweede aan het fietsen beginnen.”

De nummer één, een triatlete uit Ierland, had toen een klein gaatje op Kocken die op haar beurt op dat moment samen met een concurrent uit Egypte begon te rijden. ,,Maar zij moest bij de keerpunten steeds lossen. Het koste me veel energie om naar de Ierse toe te rijden, maar dat lukte en toen hebben we samen onze voorsprong tot een minuut vergroot. Het fietsen was erg zwaar, vooral ook door de harde wind. De Ierse heeft veel werk gedaan en ik heb geprobeerd goed mee te draaien.”

De twee consolideerden hun voorsprong op de fiets en kwamen uiteindelijk ook met een minuut voorsprong van de fiets. ,,Maar ik voelde me de eerste loopkilometers erg slap. Het fietsen had me veel energie gekost, maar ook de warmte speelde een grote rol.” Uiteindelijk kwam de Egyptische na 3 kilometer voorbij en op dat moment had Kocken de Ierse al moeten laten gaan. ,,Ik voelde me wel wat beter, maar ik kon niet meer mee. Heb toen alles gegeven voor de derde plek en dat is gelukkig gelukt.” 

Dat Senegal een op z’n zachtst gezegd bijzonder land is, dat bleek deze week voor Kocken al. ,,Er heerst veel armoede en het is dus best onveilig om zomaar de straat op te gaan”, liet ze gisteren al optekenen. ,,Tenzij je de hoofdweg aanhoudt, maar daar is het zo druk dat je eigenlijk niet kunt trainen.” 

Ook tijdens de race bleek het ‘anders’ dan normaal. ,,De organisatie probeerde alles goed te doen, maar er stonden te weinig mensen op het parcours. Daardoor moesten we soms uitwijken voor overstekende mensen of afremmen omdat er auto’s stapvoets voor ons reden.” 

Helemaal tevreden is Kocken, ondanks haar derde plaats, niet. ,,Vooral omdat ik de scherpte vandaag niet had. Of dat door het zware fietsen, de hitte of de bijwerkingen van de malariapillen komt: geen idee.”