Na een mooie top tien notering van Donald Hillebregt wisten Jony Heerink en Jeanine Kocken ook uitstekende prestaties neer te zetten met respectievelijk een 3e en 4e plaats. Kocken: ,,Na mijn blessure had ik dit nooit verwacht. Alleen is het dan wel balen dat ik net geen derde word”, toont Kocken zich tevreden en kritisch tegelijkertijd. 

In de Sprint Cup van de African Triathlon Union (ATU) in Dakhla, een schiereiland aan de kust van Marokko, werd er gezwommen in de zee. Kocken was de eerste van de twee Nederlandse dames uit het water: ,,Ik kwam als tweede uit het water en in een groepje met drie anderen. Daar zat alleen nog een Spaanse voor.” Heerink beleefde het zwemonderdeel heel anders: ,,Het zwemmen was zwaar met veel golven, maar gelukkig voor mij was het zwemmen met wetsuit. Ik lag redelijk achteraan, maar had geen grote achterstand op de dames voor me. Daarnaast was de wisselzone best wel lang, waardoor ik daar al weer iemand in kon halen.” 

Het fietsen bestond uit vier rondes van vijf kilometer op het winderige schiereiland. Voor Kocken was de missie om met haar groepje de koploopster in te halen: ,,We hebben de hele tijd met zijn drieën gefietst, er werd op zich goed samengewerkt in het groepje, maar tegen de wind in wilde niemand op kop rijden.” Uiteindelijk kwamen ze niet dichterbij de koploopster, terwijl Heerink achter Kocken juist het gat naar háár probeerde dicht te rijden. Heerink: ,,Ik heb in het begin samen met een andere meid gefietst, die overigens wel sterk fietste maar niet zo slim. Halverwege had ze daardoor veel minder kracht over. Uiteindelijk moest ik alleen verder fietsen om het gat met Jeanine zo klein mogelijk te houden. Ik kwam de wisselzone 20 tot 30 seconden later in, net toen Jeanine er alweer uit liep.” 

(tekst gaat verder onder de foto)

Beide dames zijn dik tevreden na de race in Marokko (Foto: aangeleverd)

In de afsluitende vijf kilometer lopen moest voor de dames het verschil gemaakt worden. Kocken had af te rekenen met de andere twee dames in haar groep: ,,We zijn met zijn drieën aan het lopen begonnen en het was meteen tactisch. De uiteindelijke winnares kwam ook uit ons groepje, maar liep dus veel harder. Ik was zelf de hele tijd met een Italiaanse in gevecht voor plek drie en vier.” Deze dynamiek veranderde toen Heerink van achter uit aan kwam zetten. Heerink: ,,Na het fietsen ben ik lekker begonnen met het lopen en zag dat ik in de eerste ronde al langzaam dichterbij Jeanine kwam. Daarna heb ik aangezet, waarna ik bij het keerpunt van de tweede (en laatste, red.) ronde aansloot. Ik heb toen aangezet en ben er voorbij gegaan, maar Jeanine wist mee te komen. Daarna zijn we steeds om de beurt gegaan, maar niemand kwam echt weg. Uiteindelijk wist ik met een halve meter verschil te winnen.”

Dit zorgde voor een bitterzoete smaak voor Kocken, hoewel ze toch erg tevreden is: ,,Achteraf dan ook weer balen dat ik net geen derde word, maar ik ben zeker heel tevreden. Dit zijn belangrijke punten voor mijn ranking, des te meer na anderhalf jaar blessureleed.”

In onderstaande video is te zien hoe beide dames de laatste meters richting finish sprinten.

(Video: Donald Hillebregt)