Een mooie aanval zag hij niet helemaal beloond, een tijdje lag Donald Hillebregt namelijk op kop tijdens de ATU Sprint Triathlon African Cup in Marokko, maar de Nederlander eindigde wel uitstekend top tien. Die tiende plaats stemt Hillebregt dan ook tevreden. ,,Dingen moeten goed samenvallen en als dat was gebeurd, had er misschien meer ingezeten. Maar dit is gewoon een mooi resultaat.” 

Hillebregt begon direct voortvarend aan de sprint. ,,Al was de zwemstart wel een beetje raar. We begonnen in het water en moesten allemaal een lint vasthouden. Nou ja, dat kan hier blijkbaar”, legt hij lachend uit. ,,Maar ik voelde me goed tijdens het zwemmen en kwam als vierde uit het water.” 

Op de fiets ontstond er al snel een kopgroep met zo’n twaalf triatleten. Heel even was er nog een Spanjaard weg, maar die werd al snel teruggepakt. ,,Daarna werd er nauwelijks nog gereden. Natuurlijk zijn er dan wat jongens die naar elkaar roepen dat het tempo omhoog moet, maar als we naar achteren keken, zaten de achtervolgers op meer dan een minuut achterstand. Dan is de noodzaak om hard te rijden dus ook minder.”

Ondertussen voelde HIllebregt zich sterk en uiteindelijk besloot hij dan ook in de laatste ronde, op zo’n vijf kilometer voor de wissel naar het lopen, te demarreren. ,,Ik kreeg een gaatje van zo’n honderd, tweehonderd meter. Dat werd niet groter, maar ook niet kleiner. Ik wist dat dat een mooie voorsprong van zo’n tien seconden zou zijn met lopen, maar helaas werd ik op honderd meter voor de wisselzone toch nog teruggepakt.”

(tekst gaat onder foto verder)

Hillebregt trekt in zijn eentje flink door op de fiets. (Foto: aangeleverd)

Helaas voor Hillebregt ging het juist daar een beetje mis. Hij kreeg zijn fiets niet helemaal lekker teruggezet en daarmee verloor hij een aantal seconden. ,,Toen miste ik de aansluiting en liep ik op een metertje of veertig achterstand. Ondanks dat het gat niet groter werd, lukte het me ook niet om het gat dicht te poefen. Ik denk dat ik daarvoor toch een beetje teveel energie heb verspild tijdens het fietsen.” 

Hillebregt weet het nog niet zeker, maar verwacht wel dat hij met deze race weer een aantal kwalificatiepunten heeft gesprokkeld die later nog wel eens noodzakelijk kunnen blijken. ,,En daar kwam ik voor, dus in dat opzicht ben ik heel tevreden.”