Vandaag vond in La Quinta Ironman 70.3 Indian Wells La Quinta  plaats. Lionel Sanders won bij de mannen met een tijd van 3:45:59, ruim twee minuten voor Joe Gambles en bijna vijf minuten voor Kennett Peterson. Chelsea Sodaro was met 4:14:38 de snelste vrouw, krap drie en ruim zes minuten sneller dan respectievelijk Haley Chura en Carrie Lester.

Ironman 70.3 Indian Wells La Quinta is een nieuwe race op de Ironman agenda. De race start in La Quinta, in de buurt van Palm Springs in Californië dat weer ten oosten van Los Angeles ligt. De 1900 meters worden in een meer gezwommen, waarna de 90 fietskilometers op een vlak parcours worden gereden met vooral rechte stukken. De halve marathon wordt deels over de paden van de golfbaan van Indian Wells gelopen.

Bij de vrouwen was Haley Chura met afstand de snelste zwemster: ze zette het hele damesveld op krap twee minuten. Deze voorsprong wist ze bij het fietsen een tijdje te consolideren, maar ze werd uiteindelijk toch bijgehaald door de Australische Carrie Lester en ook de Amerikaanse Chelsea Sodaro ging erop en erover. De onderlinge verschillen bij de dames waren aanzienlijk: Lester parkeerde als eerste haar fiets, 1:44 minuten voor Sodaro en 3:34 voor Chura. Bij het lopen bleek al snel dat Lester bij het fietsen te veel gas had gegeven. Al binnen vier kilometer had Sodaro haar achterstand niet alleen dichtgelopen, maar was ze ook nog eens 43 seconden uitgelopen. Ze vergrootte haar voorsprong gedurende de eerste tien kilometer steeds meer, terwijl Chura na de eerste helft van het lopen een extra versnelling had gevonden en weer op de leidster inliep. Sodaro had echter genoeg voorsprong opgebouwd en Chura kon haar niet meer bedreigen, terwijl ze nog wel Lester voorbij liep. Met een halve marathon van 1:19:24 uur was Sodaro ruim 2:47 minuten sneller dan Chura bij de finish, terwijl Lester ruim zes minuten achterstand opliep.

(tekst gaat verder onder de foto)

Sanders op zijn nieuwe Canyon Speedmax (foto: Ironman Live Blog)

Bij de heren was de snelste zwemmer de Nieuw-Zeelander Matt Franklin. Met een tijd van 24:24 leidde hij een kopgroepje van vier mannen naar de eerste wissel. Favoriet Gambles volgde op ruim een minuut, terwijl de andere favoriet, Sanders, ruim twee minuten aan zijn broek kreeg. Sanders liet het er echter niet bij zitten en maakte bij het fietsen, zijn sterkste onderdeel, de verwachtingen waar en reed in één streep van een negende plaats naar de koppositie. Veel atleten probeerden Sanders bij te houden, maar het groepje dat direct achter hem reed werd kleiner en kleiner. Bij de tweede wissel bleken toch drie andere mannen het tempo bijgehouden te hebben: de Amerikanen Kennet Peterson, Timothy Winslow en Nieuw-Zeelander Joe Gambles. Voor deze heren werd het dus een looprace. Na vier kilometer lopen was de toon gezet. Sanders had misschien pas 12 seconden op Gambles, maar Peterson en Winslow hadden al 1,5 en 2 minuten achterstand opgelopen. De posities tussen de heren veranderde niet meer, alleen de verschillen werden gedurende de loopproeve langzaam maar zeker groter. Sanders  liep met een halve marathon van 1:11:02 naar de zege, waarmee hij Gambles op 2:17 minuten hield en Peterson op 4:40 minuten.