Gelletjes zijn natuurlijk ideaal tijdens een wedstrijd of zelfs in trainingen, maar toch word je de vloeibare en zoete voeding soms zat. De onderzoeksresultaten van een kleinschalige studie gedeeld in de Journal of Applied Physiology, kunnen nog wel eens een mooi alternatief bieden: namelijk aardappelen. Nog niet helemaal overtuigd?
Dat we koolhydraten hard nodig hebben tijdens inspanning is niets nieuws. Via gels en sportdrank komen de meeste atleten tijdens een training of wedstrijd aan hun brandstof. Echter voordat de voeding het gewenste effect heeft, moet het nog worden opgenomen en verteerd. Ondanks dat aardappelen aan al deze ‘eisen’ voldoen, is er nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Daar moest verandering in komen en dus onderzochten wetenschappers het effect van aardappelpuree op twaalf ervaren fietsers in verhouding tot gangbare gels en racen op alleen water.
De twaalf fietsers volbrachten twee fietstesten, terwijl tussendoor regelmatig bloed werd afgenomen om alle waarden in kaart te brengen. Opvallend genoeg bleken de glucose levels bij gebruik van gels of aardappelpuree nagenoeg gelijk en uiteraard hoger dan wanneer slechts water werd gedronken.
Eigenlijk niet eens zo verrassend als je nagaat dat de in gels veelgebruikte suiker maltodextrine onder andere uit aardappelen wordt gewonnen. Daarnaast bevatten aardappelen een hoge glycemische index, wat zorgt voor een snelle vertering van koolhydraten in de darm en uiteindelijk ook een snelle opname van glucose in het bloed.
Dit zou dus betekenen dat met name tijdens lange fietsritten een gekookte aardappel achterin je fietsshirt of een zelf gefabriceerde aardappelpuree ‘gel’, zou volstaan in plaats van de bekende zoete gels. Goedkoop en wellicht soms ook nog lekkerder dan zoete sportdranken en gelletjes.