Het wordt allemaal steeds extremer. ‘Slechts’ een Long Distance volbrengen is voor sommige atleten een te kleine uitdaging. En daar hebben veel mensen een mening over: waar de één het geweldig vindt, vindt de ander het te ver gaan en geen (top)sport meer. Hoe dan ook zijn er maar weinig mensen die een uitdaging als die van de oorspronkelijk Poolse Adrian Kostera aan durven gaan: het volbrengen van 100 volledige triathlons in 100 dagen tijd. Maar dat is nog verre toekomst voor de inmiddels in Nederland woonachtige atleet. ,,Ik doe nu eerst 100 marathons in 100 dagen. Volgend jaar wil ik een wereldrecord halen bij de Quintuple Ultra Triathlon in Zwitserland (vijf triathlons in vijf dagen, red.). Als dat lukt, doe ik over twee jaar 100 halve triathlons in 100 dagen.” Zo hoopt Kostera uiteindelijk in 2023 zijn naam bij te schrijven in het Guiness Book of Records. ,,Dat is mijn grootste droom.”

Overigens heeft Kostera de afgelopen dertien dagen al even zoveel marathons gelopen. Vrijdagavond – vanavond dus – zal hij zijn veertiende marathon lopen: ,,Gewoon na mijn werk op de boomkwekerij. Om 18.00 uur start ik, want dan heb ik tot middernacht, dus maximaal zes uur.”

Stoppen met roken en Guiness Book of Records 
Kostera is zeker niet altijd zo sportief geweest: ,,Ik ben pas drie jaar geleden begonnen met sporten. Ik stopte toen met roken en zocht inspiratie voor wat ik kon doen met mijn leven. Ik pakte het Guiness Book of Records en ik zocht een uitdaging. Toen vond ik de ‘Iron Cowboy’ (een Canadees die 50 hele triathlons volbracht in 50 dagen, red.). Ik wist niet wat dat was, een Ironman, dus ik zocht het op via YouTube. Toen dacht ik al snel: oké, dan doe ik er 100.”

Een extreme, nieuwe verslaving
En brak een bijzonder sportieve periode aan. Het eerste doel? Het volbrengen van een marathon. Daarna volgde al snel een halve triathlon en later de Ironman van Maastricht in 10:44 uur. Maar het kon nóg extremer: een hardloopwedstrijd over 100 kilometer; 480 kilometer fietsen van Venlo naar West-Kapelle en terug; 215 kilometer afleggen tijdens de 24 uurs loopwedstrijd in Deventer en ook winnen. En tot slot pakte Kostera tijdens het WK Double Ultra Triathlon een vierde plaats overall.

Mentaliteit: hard werken en het glas halfvol 
Uiteraard vragen deze immense inspanningen om een ijzersterke mentaliteit, en die heeft Kostera. Tien jaar geleden verhuisde hij van Polen naar Nederland voor werk: ,,Ik werk al vijftien jaar in de agrarische sector – in boomkwekerijen – en wij mensen van de boomkwekerij werken als de zon schijnt in de kas. Alles dat moet gebeuren, moet gebeuren. Nu ook met sporten: als je pijn hebt, ga je gewoon door. Maar het maakt mij ook heel blij, ik vind het superleuk dat ik zoiets kan doen en mijn doelen kan bereiken. Voor mij is het glas altijd half vol. Als ik 24 uur ren en de eerste twaalf uur zijn voorbij, dan denk ik: ‘super, de helft is gedaan’. Ik ben blij en ik lach van het eerste tot het laatste uur.”

‘Ik kan uren in mijn comfortzone zwemmen, fietsen of lopen’ 
Kostera is gemaakt voor het lange werk en dat zit hem dus niet in zijn snelheid: ,,Ik had het niet verwacht, maar ik won dit jaar twee wedstrijden omdat ik mentaal sterk ben. Ik ben vooral een duursporter. Ik ben niet goed op een sprint, want ik ben niet snel. Maar ik kan uren in mijn comfortzone zwemmen, fietsen of lopen. Ik heb bijvoorbeeld dit jaar twintig kilometer gezwommen met een tempo van twee minuut op de 100 meter. Een Ironman doe ik in precies hetzelfde tempo. Dat is mijn tempo voor één, twee of twintig kilometer.”

(tekst gaat verder onder foto)

De eerste marathon van 100. (Foto: Facebook)

Project 100 marathons in 100 dagen: is wandelen eerlijk?
Vanavond loopt Kostera dus zijn veertiende marathon op rij, op weg naar grotere doelen: ,,Ik ben super tevreden over hoe het gaat. Ik ben helemaal niet moe en heb geen spier- of voedingsproblemen.” Toch zat niet alles mee: ,,Ik heb wel een beetje last van mijn scheenbeen. Gelukkig niet zo erg dat ik moet stoppen. Afgelopen week heb ik bedacht om het één of twee weken wat rustiger aan te doen om mijn scheenbeen te laten herstellen.” Meestal loopt hij zijn eigen rondje: ,,Af en toe heb ik wel een officiële wedstrijd. Afgelopen zondag bijvoorbeeld de marathon van Eindhoven en komend weekend die van Amsterdam. Soms spreek ik met mijn vrienden ergens af.” De tijd die hij rekent voor de marathons? ,,Ik heb de eerste negen marathons ongeveer in 4:15 uur gedaan. Maar omdat ik nu herstel, doe ik er 5:30 uur over. Ik vroeg mijzelf af of het wel eerlijk is als ik wandel tijdens de marathon. Maar toen dacht ik: dat is het ding voor de 100 triathlons. Als ik 100 triathlons doe met één uur zwemmen en zes uur fietsen, dan heb ik nog elf uur voor de marathon. Dat is eerlijk. Ik bedenk mij altijd wat ik kan doen met die 24 uur.”

Drie pijlers: fysiek, mentaal en dieet
Er zijn drie pijlers waar Kostera zich op richt in trainingen. ,,De eerste is fysiek: mijn lichaam moet spieren opbouwen en mijn gewrichten moeten wennen aan de inspanning. De tweede is mentaal: ik moet het leuk blijven vinden en geloven dat het mogelijk is. De derde is dieet: dat is ook super belangrijk, want als je 100 triathlons doet, moet je ongeveer 9000 calorieën per dag eten.” Maar om dat derde punt maakt Kostera zich weinig zorgen: ,,Ik ben denk ik bijna de enige man die 24 uur kan sporten en geen problemen heeft met voeding. Mijn maag doet het gewoon goed en ik heb altijd voldoende energie. Voor de marathon eet ik nu 6000 calorieën per dag en dat gaat prima.”

Tijd voor familie
Gelukkig heeft Kostera af en toe ook nog tijd voor zijn vrouw. ,,Ik had in het begin wat minder tijd met mijn vrouw samen. Ze was de eerste zeven dagen ook ziek. Toen hadden wij niet veel contact. Maar ze is nu weer beter en fietst met mij mee. Ze heeft laatst ook mee gewandeld; dan is ze weer blij.”

De derde marathon van 100. (Foto: Facebook)