Vlak voor de start van de Ironman 70.3 Zell am See zag de organisatie zich vanwege extreme weersomstandigheden genoodzaakt het evenement in te korten tot een zwemloop. Sneeuwval maakte gedeelten van het fietsparcours onbegaanbaar en om de veiligheid van de atleten te waarborgen werd het fietsonderdeel op het laatste moment geschrapt. De late wijziging van het wedstrijdparcours viel niet bij alle deelnemers in goede aarde, maar resulteerde wel in een aantal goede Nederlandse prestaties in de Age Group categorieën.

Groot succes boekte Eline Peterse in de agegroup 18-23. Na het zwemmen was het echter een andere Nederlandse dame, Elisabeth van Casteren, die aan de leiding ging. Haar zwemtijd van 31:34 minuten zette haar op ruim een minuut voorsprong op de nummer twee en meer dan drie minuten op Peterse. Dankzij een snelle halve marathon van Peterse (1:39:16) pakte ze na een spannende eindsprint toch de winst in 2:18:05 – daarmee eindigde ze slechts drie seconden voor de Duitse Franziska Rauch. Van Casteren wist beslag te leggen op de laatste podiumplaats en finishte in 2:19:48. Ook Kyra Meulenberg deed goede zaken in deze Age Group door na 2:26:33 als vijfde te eindigen.

Meryl Burger viel net naast het podium in de agegroup 25-29. Het zwemmen voltooide ze in 33:55 minuten, het looponderdeel in 1:36:32. Dat leverde haar een nette vierde plaats op en een eindtijd van 2:13:19.

Ook de Age Group 40-44 kende een Nederlandse winnares. Jeanet van den Berg toonde zich met een zwemonderdeel van 33:21 minuten en halve marathon in 1:28:13 de sterkste.
Elske Hetebrij kwam als tweede uit het water, maar werd tijdens het looponderdeel al snel ingehaald door Van den Berg. Die legde de halve marathon aanzienlijk sneller af dan de rest in haar leeftijdscategorie (1:28:13) en won haar agegroup met een voorsprong van meer dan zes minuten in 2:04:45. Hetebrij zakte uiteindelijk terug tot een zevende plaats (2:18:53).

Ineke Telgen-Visser (agegroup 55-59) had 38:48 minuten nodig voor de 1,9 kilometer zwemmen en kwam als vierde uit het water. In het begin van het looponderdeel zakte ze terug tot een negende plaats, maar ze kon zich terugvechten tot een zesde plaats en zette een tijd van 3:06:13 op de klok.

Dankzij sneeuwval werd het fietsonderdeel van de Ironman 70.3 Zell am See geschrapt (Foto: 3athlon.be)

In de categorie mannen 40-44 eindigde Jurgen Claassen op een tweede plaats. De 1,9 kilometer zwemmen legde hij af in 27:46 minuten en als derde verliet hij het water. Een snelle wisselde zorgde ervoor dat hij als tweede aan het looponderdeel begon en die positie gaf hij ook niet meer uit handen. Voor het looponderdeel had hij 1:23:35 nodig, waardoor hij uiteindelijk na 1:53:58 over de finish kwam.

John van Alphen eindigde in de agegroup 55-59 op een nette vijfde plaats. Het zwemonderdeel voltooide hij als allersnelste in zijn categorie (30:55 minuten). Al verloor hij door een trage wissel zijn voorsprong van bijna een halve minuut nog voordat het looponderdeel was begonnen. Ondanks dat Van Alphen tijdens het looponderdeel enkele plaatsen moest toegeven, kon hij zich nog steeds bij de beste vijf scharen. Zijn eindtijd werd 1:38:36.

De pro-wedstrijd kende geen Nederlandse deelname. Thuisfavoriet Michael Weiss schreef deze wedstrijd op zijn naam, bij de vrouwen bleek de Duitse Laura Philipp de sterkste.