Waar de vrouwen gisteren in prachtig weer mochten uitvechten wie de winst in de ITU World Cup Montreal zou pakken, moesten de mannen het vandaag doen in een grijs, soms wat regenachtig Montreal. In een bijzonder spannende finale trok de Spaanse Mario Mola uiteindelijk aan het langste eind. Pas in de laatste kilometer ging hij de Noor Kristian Blummenfelt voorbij. Nederlander Marco van der Stel finishte als 25e. Menno Koolhaas werd 38e.

Het zwemmen werd vanaf het startschot hard gemaakt door de Zuid-Afrikaanse Henri Schoeman. Zo hard zelfs dat hij al binnen een paar honderd meter een behoorlijk gat had geslagen op het achtervolgende peloton. Blijkbaar had Schoeman niet zo’n zin om in zijn eentje op de fiets te zitten, in zijn ogen waarschijnlijk een kamikaze actie, want na zo’n vijfhonderd meter ging hij letterlijk en figuurlijk op zijn rug liggen, zeker vijf seconden, deed zijn zwembrilletje daarbij goed en stopte met zwemmen net zo lang tot de groep weer aansloot.

(tekst gaat onder foto verder)

Henri Schoeman (rechts) stopt letterlijk en figuurlijk even om zijn voorsprong niet te groot te laten worden. (Foto: 3athlon.nl)

Toch was het Schoeman die als eerste uit het water kwam. En dat deed hij snel, want zijn 1500 meter zat er al na 17:08 minuut op. Een goed zwemonderdeel van de Nederlanders ook want Van der Stel kwam als vierde uit het water en had toen een achterstand van slechts 11 seconden. Koolhaas volgde als 23e met 25 seconden achterstand. 

(tekst gaat onder foto verder)

Van der Stel als 4e uit het water. (Foto: 3athlon.nl)

Tijdens het fietsen was het de Deen Andreas Schilling die het aanvankelijk in zijn eentje probeerde. Na tien kilometer had hij een gaatje van 11 seconden op een groot peloton met bijna veertig triatleten. Van der Stel maakte hier ook deel van uit en reed behoorlijk alert, vrijwel constant voor in de groep. Koolhaas had de aansluiting na tien kilometer verloren en keek tegen een achterstand van een kleine minuut aan.

Met nog zo’n 24 kilometer fietsen te gaan, sloot de Israëliër Shachar Sagiv aan bij koploper Schilling. De twee reden op dat moment nog steeds op zo’n tien seconden voorsprong en kwamen niet echt weg bij de grote groep. Een paar kilometer later sloten ook de Noren Casper Stornes en Kristian Blummenfelt en de Canadees Charles Paquet aan en liep de voorsprong op tot ongeveer twintig seconden. Van der Stel handhaafde zich overigens goed in de grote groep, terwijl Koolhaas al ruim drie minuten achter lag en daarmee was uitgespeeld voor enige rol van betekenis.

(tekst gaat onder foto verder)

Van der Stel (midden) handhaaft zich prima tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

In de laatste tien kilometer ging het ineens hard en werd de voorsprong van de koplopers groter. Terwijl Sagiv moest lossen en terugviel naar de achtervolgende groep, liepen de vier koplopers uit tot meer dan een minuut voorsprong. Met 1:05 minuut speling begonnen ze aan het looponderdeel en daarbij was het niet geheel onverwacht Blummenfelt die meteen bij zijn concurrenten wegliep. Van der Stel kwam als 23e in de grote groep in de wisselzone en begon dus ook met iets meer dan een minuut achterstand aan het lopen.

Na 2.5 kilometer lopen kwam Blummenfelt met een voorsprong van 9 seconden op Schilling en 16 seconden op Stornes door. Ondertussen waren Mario Mola (SPA), Richard Murray (RSA) en Jacob Birtwhistle (AUS) aan een opmars begonnen en hadden van hun 1:05 achterstand al 25 seconden goed gemaakt. Van der Stel verloor de eerste van vier looprondes een paar plaatsjes en kwam als 27e door op een achterstand van 1:30 minuut.

(tekst gaat onder foto verder)

Met nog 2.5 kilometer te gaan loopt Mola (links) flink in op Blummenfelt (rechts). Menno Koolhaas (midden) wordt gelapt.

In de slotfase werd het bijzonder spannend, want Blummenfelt zag zijn voorsprong op Mola constant krimpen. Met nog 2,5 kilometer te gaan had de Noor nog maar 9 seconden voordeel ten opzichte van de Spanjaard. Toch hield hij nog steeds, met de tanden op elkaar, stand. 

Met nog 1050 meter te gaan kwam Mola langszij en was het direct erop en erover. De Noor was niet meer opgewassen tegen de versnelling van de Spanjaard en verloor zijn koppositie in het zicht van de haven. Mola finishte uiteindelijk in een tijd van 1:47:46 en eiste daarmee dus het goud op. Blummenfelt gaf 16 seconden toe en pakte daarmee het zilver. Het brons was voor Birtwhistle, die in de laatste vijftig meter nog net Murray passeerde. Birtwhistle zat 41 seconden achter Mola. 

Van der Stel eindigde uiteindelijk als 25e en had een achterstand van 3:34 minuut. Koolhaas werd 39e met een achterstand van 9:30 minuut. 

Na een geweldig looponderdeel pakt Mola de winst. (Foto: 3athlon.nl)