Wie misschien had gehoopt op een echte topklassering voor de Nederlanders, kwam vandaag bedrogen uit bij het EK Sprint Duathlon in het Portugese Coimbra. Bij de vrouwen werd de enige Nederlandse deelneemster – Aline Kootstra – tiende, en bij de mannen was Thomas Cremers met een zestiende plaats de best geklasseerde landgenoot.

Het EK Sprint Duathlon was de aftrap van de Europe Triathlon Multisport Championships – een week vol met verschillende wedstrijden waar Europese titels worden verdeeld. Het was daarom misschien wel des te opvallender hoe slecht de livestream van de wedstrijd in elkaar stak en het feit dat live-timing volledig ontbrak. Pas ver na de wedstrijd kon de balans worden opgemaakt en was het vooral duidelijk dat Nederland het vandaag zonder echte uitschieters moest doen.

De vrouwenrace werd gewonnen door de Franse Marion Legrand, die zich na 58:40 minuut Europees Kampioene mocht noemen. De Belgische Jeanne Dupont werd een seconde later tweede en de Spaanse Maria Varo Zubiri werd daar weer zeven seconden achter derde. Aline Kootstra werd uiteindelijk dus tiende en de Nederlandse Kampioene kwam na 59:58 minuut over de streep.

Bij de mannen werd eigenlijk nog meer verwacht van Thomas Cremers – ook Nederlands Kampioen op deze discipline – maar ook bij hem kwam het er niet helemaal uit. Dat was enigszins verrassend, na een geweldig blok waarin hij verschillende topklasseringen behaalde en onlangs bijvoorbeeld nog Triathlon Nieuwkoop won.

De Europese titel in de mannenrace ging naar de Belg Arnaud Dely, die won in een tijd van 51:30. De Spanjaard Javier Martin Morales werd tweede in 51:38 en Benjamin Choquert werd derde. De Fransman finishte in 51:40. Qua tijd gaf Cremers eigenlijk niet eens zoveel toe op de snelste mannen, maar met 52:17 werd hij dus uiteindelijk zestiende. Valentin van Wersch zat daar met 52:30 direct als zeventiende achter. Ook Rick Paffen en Pim Bakker stonden namens Nederland aan de start. Zij werden respectievelijk 29e en 31e en deden allebei meer dan 55 minuten over de race.