Alistair Brownlee won zojuist het Europees Kampioenschap bij de elite mannen in Weert. De Engelsman liet een gat van 21 seconden achter zich voordat de tweede man over de finish kwam; de Portugese Joao Pereira. Het brons ging naar de Belg Jelle Geens, hij finishte deze Olympische afstand – die gezien de eindtijden veruit te kort was overigens – in een tijd van 01:35:56 en zat 54 seconden achter de winnaar. Onder de Nederlanders presteerde Donald Hillebregt het beste: hij behaalde een 28e plaats en kwam 4:45 minuut na winnaar Brownlee over de finishlijn.

Tijdens het zwemmen ontstond er een kopgroep van tien man met daarin, onder andere, Brownlee en Van Riel. Zij hadden samen 15:43 minuut nodig om dit eerste onderdeel te volbrengen.

Bij de Nederlanders waren het Marco Akershoek en Hillebregt die op 24 en 29 seconden als eerste uit het water kwamen; helaas was dit onvoldoende om vervolgens mee te kunnen rijden in de kopgroep. Jorik Van Egdom moest met een gat van 47 seconden ook de eerste mannen laten gaan. Youri Keulen kwam op 58 seconden na de nummer één aan wal, terwijl Pim Venderbosch op 1:52 minuut afstand van de kop zijn fiets bereikte.

De kopgroep van tien man leidde de race tijdens het fietsonderdeel. Zij werkten hard om de grote achtervolgende groep – met daarin onder andere Akershoek en Hillebregt – voor te blijven. Van Egdom kwam duidelijk te kort, kwam snel op grote achterstand en stapte na een paar kilometer fietsen af. Venderbosch zou aan het einde van het fietsonderdeel ook uitstappen.

Eenmaal aangekomen in de wisselzone had de achtervolgende groep nog een achterstand van ruim 50 seconden op de eerste mannen. Brownlee nam aan het begin van het lopen direct en vooral overtuigend de leiding, gevolgd door een sterk lopende Portugees: Joao Pereira. Daarachter was het een spannende strijd om het brons die werd gevoerd tussen de Belgen Jelle Geens en Marten van Riel. Helaas kwamen de Nederlandse mannen er tijdens het lopen niet meer aan te pas.

Uiteindelijk was het Brownlee die als eerste het lint bij de finish optilde. 21 seconden daarachter finishte Pareira als tweede. Geens pakte na een goed ingedeeld looponderdeel het brons op 54 seconden achter Brownlee. Hillebregt finishte uiteindelijk op een 28e plek, 4:45 minuut minuut achter de winnaar. Keulen werd 45e (+9:26) en Akershoek (+9:58) kwam direct daarna op de 46e plaats binnen.