Het is een wedstrijd die vrijwel iedere pro wil winnen: The Championship. In een race die van begin tot eind werd hard gemaakt, waren het uiteindelijk de Duitse Sebastian Kienle en Britse Lucy Charles die als eersten over de finish kwamen en zich daarmee kroonden tot officieus ‘Wereldkampioen’ Middle Distance van Challenge Family.

Zeker voor Kienle was die overwinning meer dan goud waard. De Duitser werd bij de afgelopen twee edities tweede en wilde dolgraag een keer winnen in Slowakije. Vandaag moest hij daar keihard voor werken, want pas in de laatste twee kilometer achterhaalde hij Pieter Heemeryck. De Belg nam al vroeg tijdens het fietsonderdeel de koppositie over van sterke zwemmers Ben Kanute (USA) en Max Neumann (Oostenrijk) en bouwde zijn voorsprong op tot ongeveer twee minuten. Aanvankelijk leek Heemeryck voldoende te hebben aan dat gat, maar in de slotkilometers was het dus toch Kienle die langszij kwam. De Duitser trok de overwinning na 3:38:49 naar zich toe, gevolgd door Heemeryck die 3:39:21 nodig had. Derde werd uiteindelijk Rudolphe von Berg. De Amerikaan finishte ook kort, want kwam na 3:39:49 over de streep.

Na de finish vingen we Kienle op – zoals op de video te zien waren we niet de enige want er werd goed meegeluisterd door de internationale media – en zijn volledige reactie zie je hieronder:

(tekst gaat verder onder video)

Bij de dames een heel ander beeld. Daar was het Lucy Charles die haar dubbele titel kwam verdedigen. Tijdens de eerste twee edities won de Britse al en daar wilde ze graag een derde overwinning aan toevoegen. Dat maakte ze dan ook direct duidelijk, door bij het zwemmen meteen fors de leiding te nemen. Die voorsprong kwam helemaal nergens in gevaar. Een zeer sterk fietsende Daniela Bleymehl (Duitsland) kwam nog wel wat dichterbij, maar kon het gat niet dichten. Tijdens het lopen bleven alle verschillen gelijk en kon Charles na 4:00:25 het lint omhoog tillen voor haar derde overwinning. Een zeer sterk lopende Radka Kahlefeldt (Tsjechiƫ) rukte ondertussen op naar een tweede plaats en finishte na 4:05:36. Het brons was voor Bleymehl, die juist wat tijd verloor tijdens het lopen en na 4:07:17 over de finish kwam.

Na de finish vingen we de winnares, Lucy Charles, ook op: