Atleten die momenteel in Tokyo zijn voor de Olympische Spelen hebben voor tot aan de Spelen van Los Angeles 2028 vier nieuwe leden gekozen voor in de Athletes’ Commission van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Alistair Brownlee was één van de atleten die deelnam aan deze verkiezingen, maar hij miste op twee posities zijn plek. Brownlee sleepte 1522 stemmen binnen en eindigde op een zesde plaats. De meeste stemmen gingen naar de Spaanse basketbalspeler Pau Gasol, die 1888 voorkeurstemmen kreeg. De drie andere atleten die naast hem lid zullen worden van de Athletes’ Commission zijn Maja Włoszczowska (Polen, wielrennen), Federica Pellegrini (Italië, aquatics) en Yuki Ota (Japan, schermen).

“Die nieuw verkozen leden zullen de stem van andere atleten zijn binnen de Olympische beweging”, schrijft IOC in een persbericht. In totaal brachten 6825 atleten in Tokyo hun stem uit. Daarmee liet 61 procent van de atleten van zich horen, het hoogste deelnamepercentage sinds deze verkiezingen werden geïntroduceerd tijdens de Spelen van Atlanta 1996.

“Het is geweldig om te zien dat zoveel atleten hun stem uit hebben gebracht voor deze verkiezingen”, verklaarde Kirsty Coventry, voorzitter van de IOC Athletes’ Commission. “We hadden een indrukwekkende lijst met kandidaten die zich in wilden zetten voor atleten vanuit de hele wereld. Het werk en de inzet van deze commissie om atleten op ieder moment in hun leven te steunen, is belangrijker dan ooit. Met de nieuwe leden en de leden die we al hebben, weet ik dat de IOC Athletes’ Commission in goede handen is om goed werk te verrichten in de komende jaren. Onthoud dat je nu alle atleten vanuit de hele wereld vertegenwoordigt”, spreekt Coventry de nieuwe leden toe. “Dus doe je best om hen te begrijpen, luister, moedig ze aan en handel wanneer dat nodig is, zo goed als je kan.”

Brownlee heeft hard gewerkt om zoveel mogelijk Olympiërs te bereiken, maar gezien de coronamaatregelen vereiste dat wel wat aanpassingsvermogen, vertelt hij aan Insidethegames. “Je moet atleten op een respectvolle manier benaderen aangezien iedereen racet en je wil voor niemand een risico vormen. In het dorp zelf heb ik met zoveel mogelijk mensen gepraat. Ik heb geweldige gesprekken gehad met veel verschillende atleten.”

Een deel van de uitslagen: