“Mijn lichaam was niet helemaal recht, dat zorgde ervoor dat ik veel pijn had in het dagelijks leven en tijdens trainingen. Tegen beter weten in startte ik een aantal races in april, terwijl ik nog niet pijnvrij was en daardoor had ik niet de juiste vorm te pakken.” Zo vertelt Pieter Heemeryck in een interview met Challenge Family. De Belgische atleet heeft op triathlonvlak een lastige periode achter de rug, maar lijkt eindelijk weer op de goede weg te zijn.

Heemeryck beleefde vorige maand een zware race tijdens Ironman Lanzarote, waar hij 26e werd. Tijdens Challenge St. Pölten, Challenge Gran Canaria en Ironman 70.3 Dubai stapte hij eerder dit jaar al uit en bij Challenge Riccione kwam de Belg niet verder dan een 29e plaats. Ondanks blessureleed besloot hij na een jaar zonder races in 2020 dit jaar bijna iedere kans die zich aandeed om te racen aan te grijpen. “Achteraf was dat een stomme keus, maar door het coronavirus voelde alles onzeker in die periode en was het maar de vraag wanneer er weer andere races zouden zijn, dus besloot ik om de kansen die er waren aan te grijpen”, oordeelt Heemeryck – die in 2019 de Challenge Family World Bonus nog binnensleepte – over deze beslissing.

Na jarenlang het ene na het andere succes aan elkaar te rijgen, was het voor Heemeryck behoorlijk schakelen om weer in een positieve flow terecht te komen. “De opeenstapeling van teleurstellingen was extra zwaar omdat er geen directe oplossing voor het probleem was. Het was lastig voor me dat ik niets terug kon geven aan mijn sponsoren – die mij de kans geven dit als pro te doen – en mijn familie, die veel van hun tijd opofferen zodat ik kan trainen. Ik wil nu graag laten zien dat ik mijn oude zelf weer ben. Met die motivatie probeer ik mij iedere dag klaar te stomen.” 

En gelukkig ziet de toekomst er ondertussen ook weer rooskleuriger uit: “Ik train weer helemaal pijnvrij en ik kijk uit naar de volgende uitdagingen.” Het is ook een mentale kwestie, legt Heemeryck uit. “Ik probeer bijvoorbeeld terug te denken aan de periode voor corona, toen alles liep zoals ik dat wilde. Goede races met af en toe wel een teleurstelling, maar de goede prestaties domineerden. Moeilijke periodes horen ook bij topsport en het is nu aan mij om te laten zien dat ik terug kan komen.” 

Wat die blessures betreft, zou Heemeryck het andere atleten aanraden zo snel mogelijk een expert in te schakelen. “Na Daytona, dacht ik dat alles wel goed zou komen en wilde ik niet naar het ziekenhuis voor röntgenfoto’s. Als ik dat eerder had gedaan, was ik er eerder achter gekomen wat het probleem was en had ik eerder weer in vorm kunnen zijn. Het op tijd aan de bel trekken en om hulp vragen is super belangrijk en ik kan dat iedereen op het hart drukken. Bovenal: wees geduldig, sommige dingen hebben tijd nodig.”