Het lijkt alsof de Nederlandse triathlonsuccessen de laatste tijd niet op kunnen: na verschillende geweldige prestaties van Maya Kingma en Sarissa de Vries, mag Evert Scheltinga nu ook weer een geweldige race en minstens zo geweldige prestatie achter zijn naam schrijven. De Nederlandse topatleet finishte net – tussen een zeer sterk bezet veld – vijfde bij Ironman Lanzarote. Hij finishte in een tijd van 8:49:39 uur.

Scheltinga – die onlangs al wat wedstrijdhardheid op deed tijdens Challenge Gdansk – begon de wedstrijd meteen op een manier waarvoor hij vooraf ongetwijfeld had getekend, want na Nick Kastelein, Antony Costes, Pieter Heemeryck, Nils Frommhold, Pampiel Pareyn en Patrik Nilsson kwam de Nederlander als zevende uit het water. Waar Kastelein de oceaan na 50:15 minuut achter zich liet, gaf Scheltinga slechts iets meer dan een minuutje toe en had hij meteen aansluiting met een mooie groep mannen op de fiets.

Dat bood dan ook meteen een mooi perspectief voor een prima dag, al staat Ironman Lanzarote natuurlijk bekend om het meer dan zware – en zelfs slopende – fietsparcours en dus was het spannend wat er op de fiets zou gebeuren. Eén ding was zeker: de Deense Kristian Hogenhaug had superbenen, want reed al snel bij iedereen weg en pakte een voorsprong van ruim zes minuten. Daarachter vormden de Duitse Andi Boecherer, de Australische Kastelein en Belgische Heemeryck een achtervolgend groepje. Daar weer achter kwam Scheltinga dus in een mooie tweede achtervolgende groep van zes atleten terecht, waarbij de grootste namen die van Trautman en Frommhold waren.

Ondertussen wist Scheltinga goed te handhaven in zijn groep, terwijl er van voren nog wel het een en ander gebeurde tijdens de vele klimmetjes en afdalingen. Hogenhaug bleef solo aan de leiding en wisselde als eerste naar de marathon, maar daarachter volgden Boecherer (+2:31) en Stein (+5:35), allebei ook sterk fietsend. Vooral Stein maakte een enorme inhaalslag op de fiets en verschafte zichzelf daarmee een geweldige positie richting een goede eindklassering. De groep met Scheltinga kwam op 11:30 minuut achterstand terug in de wisselzone.

Tijdens de marathon beleefde Hogenhaug één van de zwaarste – zo niet zijn zwaarste – momenten uit zijn carrière. Hij verloor steeds meer van zijn voorsprong en kwam na 34 kilometer zelfs huilend langs het meetpunt gelopen. Helemaal moe gestreden deed hij nog alles om een podiumplaats veilig te stellen. Ondertussen was Boecherer al kilometers lang ‘on fire’ en had de Duitser een riante voorsprong gepakt. Daarachter volgde Stein en daar weer achter Hogenhaug op een derde plaats. Trautman volgde echter al kort en leek – met nog acht kilometer te gaan – zeker naar het brons te lopen. Scheltinga volgde als vijfde maar had met een totaal gesloopte Hogenhaug ook nog zicht op een vierde plaats.

Boecherer pakte uiteindelijk de overwinning in een tijd van 8:34:11 uur. Bijna acht minuten later finishte Stein als tweede in een tijd van 8:42:03 uur. Trautman ging inderdaad nog voorbij aan Hogenhaug en finishte, overigens ook nog kort op Stein, als derde: na 8:43 uur kwam Trautman over de streep.

Helaas voor Scheltinga zakte Hogenhaug niet meer volledig door het ijs en lukte het de Deen om toch nog enigszins tempo te houden. Daarmee werd Hogenhaug dan ook vierde, in een tijd van 8:45:55 uur. Dat belette Scheltinga uiteraard niet van nog steeds een prachtige prestatie: met een finishtijd van 8:49:39 uur werd hij vijfde. Anderhalve kilometer voor de finish gaf hij zijn vriendin Romy – alsof hij nog voldoende energie over had – zelfs nog een kus. “Ga lopen, ga lopen”, klonk het uit haar mond.

Dasselaar en Wijnalda

Bij de mannen gingen ook Nederlanders Edwin Dasselaar en Dirk Wijnalda van start. Op moment van schrijven liepen zij op bijna een uur achterstand van Boecherer.

Dirk Wijnalda in actie. (Foto: 3athlon.nl)
Edwin Dasselaar in actie. (Foto: 3athlon.nl)