Ruben Geys gold sowieso al als grootste favoriet en die favorietenrol heeft de Belg zojuist waargemaakt tijdens de Frysman: tijdens het zwemmen nam hij al de leiding, op de fiets moest hij even zijn meerdere erkennen in ‘good old’ Dave Rost, maar tijdens het lopen stelde hij weer orde op zaken: na 8:40:59 uur – een dik parcoursrecord – trok hij de overwinning van de ‘wilde wedstrijd’ naar zich toe.

Wilde wedstrijd of niet (wilde wedstrijden zijn zonder ondersteuning van de bond, red.), het was sowieso weer prachtig om een Long Distance in Nederland te mogen aanschouwen. Dat vond Geys ongetwijfeld ook, want hij dook het IJsselmeer met behoorlijk wat zelfvertrouwen in en na 57:55 minuut klom hij daar als eerste ook weer uit. De enige concurrent die ook onder het uur dook, was Rost, die met een zwemtijd van 58:42 minuut net iets minder dan een minuut toegaf op Geys.

Op de fiets was het echter niet Geys, maar de Nederlander die de toon bepaalde: al in de eerste van vier fietsrondes nam Rost de leiding over. Zijn koppositie werd redelijk snel verstevigd, want iedere ronde pakte Rost ongeveer twee minuten extra voorsprong en in de laatste fietsronde zelfs bijna vier. Met een fietstijd van 4:22:44 uur voor Rost versus 4:31:54 voor Geys, begon eerstgenoemde met een voorsprong van ruim acht minuten aan de marathon. Dertien minuten na Rost kwam Thijmen van der Burgt als derde terug in de wisselzone en daar weer een minuut achter kwam Henk Galenkamp op een vierde positie door.

Tijdens de marathon was het wedstrijdbeeld weer precies andersom ten opzichte van op de fiets: Geys maakte in de eerste van zes looprondes al meteen dik vier minuten goed en ook in de tweede ronde pakte hij vier minuten terug. Zijn overwinning leek daarmee een zekerheidje, want ook in de derde ronde liep hij uit op Rost . Sterker nog, Rost zakte uiteindelijk ver terug en besloot uiteindelijk zijn wedstrijd te staken.

Dat gold logischerwijs dus niet voor Geys, die redelijk onbedreigd naar de zege liep, die hij na 8:40:59 uur veilig stelde. Door het wegvallen van Rost en een sterke marathon rukte Galenkamp uiteindelijk op naar een tweede plaats. Hij finishte na 8:47:24 uur. Voor Van der Burgt was een derde plaats weggelegd: hij kwam niet veel later na 8:48:29 uur over de streep.

Een verslag van de vrouwenrace vind je hier.

Geys als eerste over de streep bij de Frysman.