Met een minimaal verschil – slechts drie minuutjes – na 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42.2 kilometer hardlopen hebben Julia de Leeuw en Annemarie Rustenburg het zojuist bijzonder spannend gemaakt tijdens de Frysman. De winst ging – ondanks pech onderweg – uiteindelijk naar De Leeuw.

Het was ook meteen De Leeuw die het snelste zwom en na 1:04:37 minuut als eerste uit het IJsselmeer terugkwam. Op dat punt had ze al best een mooie voorsprong, want Rustenburg volgde 2:30 minuut later als tweede vrouw uit het water.

Die voorsprong werd tijdens de eerste drie van vier fietsrondes alleen maar groter; niet met grote stappen, maar toch pakte De Leeuw steeds wat extra voorsprong ten opzichte van Rustenburg. Tot in de vierde ronde, want toen kreeg De Leeuw te maken met een lekke band en verloor ze bijna een kwartier aan tijd. Dat was dan ook het moment dat Rustenburg de leiding in de wedstrijd overnam en zodoende als eerste aan de marathon mocht beginnen.

Lange tijd liepen beide dames ongeveer hetzelfde tempo, maar in de slotfase was het toch De Leeuw die de leiding weer overnam en over de langste adem bleek te beschikken. Na 9:49:39 uur pakte ze de overwinning bij de Frysman. Na 9:52:14 uur kwam Rustenburg als tweede over de meet. Derde vrouw werd Marjan Andringa; zij finishte ook redelijk kort na een tijd van 10:00:54 uur.

Een verslag van de mannenwedstrijd vind je hier.