Evert Scheltinga weet weer wat racen is: na bijna anderhalf jaar geen ‘echte’ race meer te hebben gedaan – over een afstand die hem goed ligt – kwam hij zojuist in actie tijdens Challenge Gdansk. Na een zwaar fietsonderdeel – waarin hij behoorlijk wat tijd verloor – vocht hij zich tijdens het lopen mooi terug en dat leverde hem uiteindelijk een tiende plaats op. De Britse James Teagle verraste grote favorieten en won de race uiteindelijk in een tijd van 3:46:14 uur.

Het was eerst nog de Poolse Lukasz Wojt die als eerste uit het water kwam en dat deed hij met een razendsnelle tijd: na 22:22 minuut had hij zijn 1.9 kilometer zwemmen er al op zitten, daarmee een voorsprong van ruim veertig seconden pakkend op zijn eerste achtervolgers, Tomasz Brembor en Pablo Dapena Gonzalez. Scheltinga zat in een mooi groepje met onder andere Matt Trautman en Franz Loeschke, kwam als achtste uit het water en had toen een achterstand van iets meer dan 1.40 minuut.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Scheltinga als achtste uit het water. (Foto: 3athlon.nl)

Tijdens het fietsen had Scheltinga het echter lastiger, terwijl Wojt juist lekker door kon trekken. Na dertig kilometer was er achter de Poolse leider een grote groep gevormd, maar die groep zat nog wel op veertig seconden achterstand en bestond onder andere uit Loeschke, de Britse James Teagle, Trautman, Gonzalez Dapena en de Finse Henrik Goesch. Scheltinga verloor juist tijd, zakte een groep terug en kwam als dertiende door met een gat van 2:35 minuut.

Scheltinga verliest wat tijd en komt in achtervolgende groep terecht. (Foto: 3athlon.nl)

Ondanks zijn eerste sterke kilometers op de fiets, bleek Wojt niet opgewassen tegen het geweld achter hem en halverwege het fietsonderdeel was het dan ook de achtervolgende groep die aansluiting vond. Daar 2:20 minuut achter volgde Scheltinga in een grote groep van tien atleten. De daaropvolgende kilometers bleef deze situatie ongewijzigd. Tot de slotfase dan, want toen verloor de groep van Scheltinga toch nog behoorlijk veel tijd. Uiteindelijk kwamen ze met bijna vier minuten achterstand terug in de wisselzone.

Scheltinga met vier minuten achterstand terug in wisselzone. (Foto: 3athlon.nl)

Tijdens de run was het – toch behoorlijk verrassend – Teagle die meteen wegliep bij iedereen. Zijn bijzonder hoge tempo bleek té hoog voor eerste achtervolgers Trautmann en Dapena Gonzalez, die de eerste 7 kilometer zij aan zij liepen maar toch niet konden voorkomen dat Teagle zijn voorsprong zag uitgroeien tot een minuut. Ook toen Dapena Gonzalez moest lossen bij Trautman, bleef Teagle op het oog probleemloos vooraan lopen. Ondertussen was Scheltinga bezig aan een goede halve marathon en was hij verwikkeld in een strijd om de posities acht tot en met tien. Lang liep hij zij aan zij met de Franse Cyril Viennot en Poolse Kacper Stepniak.

Teagle bleek in bloedvorm te verkeren en zijn voorsprong kwam helemaal nergens meer in gevaar. Sterker nog: de Brit bleef zijn voorsprong alleen maar groter maken en kon probleemloos naar de overwinning lopen. Die claimde hij na 3:46:14 uur. Na 2:04 minuut finishte Trautman als tweede, terwijl Gonzalez Dapena met een achterstand van 3:07 minuut het brons mee naar huis nam.

Scheltinga presteerde uiteindelijk goed door als tiende te finishen, op 9:31 minuut van de winnaar.

Een verslag van de vrouwenrace – die werd gewonnen door Sarissa de Vries en waar Leanne Fanoy derde werd – vind je hier.

Scheltinga vecht zich terug in de wedstrijd tijdens de run. (Foto: 3athlon.nl)