Als Sarissa de Vries na haar overwinning bij Challenge Riccione nog niet was toegetreden tot de selecte groep van topatleten van wereldklasse, dan is ze dat zojuist wel nadat ze Challenge Gdansk op haar naam schreef. In een race die ze perfect opbouwde – zwemmend verloor ze behoorlijk veel tijd op Lucy Hall en op de fiets werd dat gat aanvankelijk alleen maar groter – en waarin ze zich niet gek liet maken, sloeg ze toe tijdens het lopen. Ze won de race na 4:12:21 uur. Overigens ook een prachtige dag voor de Nederlandse maar in Frankrijk woonachtige Leanne Fanoy. Zij werd, achter De Vries en Hall, derde.

Tijdens het zwemmen liet de Britse Lucy Hall zien dat ze van een andere wereld was: met een tijd van 23:43 minuut kwam ze veruit als snelste vrouw uit het water, maar liet ze ook slechts drie mannen voor haar. Overigens zwom De Vries ook meer dan prima, want met een tijd van 25:22 minuut kwam ze als tweede terug in de wisselzone en had ze een voorsprong van bijna twee minuten op de derde vrouw, Hana Kolarova. Carolin Lehrieder en Margie Santimaria volgden daar ook weer kort op. Leanne Fanoy – uitkomend voor Frankrijk – volgde op 7:24 minuut als achtste.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Vries als tweede uit het water. (Foto: 3athlon.nl)

Aanvankelijk was het Hall die ook op de fiets tijd begon te pakken, want haar ruim anderhalve minuut voorsprong op De Vries werd een voorsprong van ruim drie minuten na 16 kilometer op de fiets. Vanaf dat moment veranderde het wedstrijdbeeld echter, want na 30 kilometer had De Vries weer acht seconden van haar achterstand afgesnoept. De rest van de vrouwen zat al op zes minuten of meer achterstand op Hall, terwijl Fanoy als zevende doorkwam met een achterstand van bijna elf minuten.

De Vries begint tijd goed te maken op de fiets. (Foto: 3athlon.nl)

In de dertig kilometer die volgden, was het Hall die het wat zwaarder kreeg, terwijl De Vries juist sterker en sterker leek te worden: door een halve minuut van haar achterstand goed te maken kwam ze na 60 kilometer door met een achterstand van nog maar iets meer dan 2:15 minuut. Belangrijker: dat gaf haar ongetwijfeld een mentale boost en de bewustwording dat er nog van alles mogelijk was. Fanoy rukte ondertussen een paar plaatsen op, kwam door als vijfde, maar lag bijna twaalf minuten achter.

In de laatste 30 kilometer op de fiets bleef De Vries haar uitgangspositie alleen maar verbeteren, want in die slotfase op de fiets wist ze opnieuw meer dan een minuut van haar achterstand af te snoepen. Dat betekende niet alleen dat ze 1:09 minuut na Hall aan de afsluitende halve marathon mocht beginnen, maar vooral ook dat ze nog alle kans had om de race te winnen.

De Vries begint aan haar halve marathon met het idee dat alles mogelijk is. (Foto: 3athlon.nl)

Dat bleek dan ook al snel tijdens de run, want daar bleef De Vries pushen en per kilometer liep ze ongeveer vijftien seconden harder dan Hall. Na ongeveer vijf kilometer ging ze dan ook langszij – op dat moment moedigde ze Hall zelfs nog even aan, een prachtig gebaar van sportiviteit – en liep ze ook direct weg. Vanaf dat moment werd haar voorsprong snel groter en kon ze eigenlijk zonder groot gevaar naar de overwinning lopen.

Die overwinning pakte ze na 4:12:21 uur. Hall volgde uiteindelijk 3:13 minuut later. Ondertussen was Fanoy bezig met een waanzinnige inhaalactie. Zij werd knap derde, op 9:09 minuut van De Vries.

Een verslag van de mannenrace – waarin Evert Scheltinga tiende werd – vind je hier.

De Vries maakt het verschil tijdens de run. (Foto: 3athlon.nl)