De Nederlandse Sarissa de Vries heeft zojuist laten zien dat haar tweede plek bij Challenge Gran Canaria geen toevalstreffer was: met overmacht gaf ze iedereen het nakijken tijdens Challenge Riccione om de wedstrijd uiteindelijk met groot verschil te winnen. De Vries rukte tijdens het fietsen op naar voren, maakte daar het verschil en zag haar voorsprong tijdens de afsluitende run alleen maar groter worden.

Aanvankelijk was het Ilaria Zane die na 28:50 minuut de snelste zwemster van de dag bleek en als eerste de fiets op mocht stappen. India Lee volgde als tweede en kwam 25 seconden na de leidster uit het water. De Vries kwam als derde op het droge, acht seconden achter Lee. Eén van de grootste favorieten, de Duitse Carolin Lehrieder, volgde als vijfde en gaf tijdens het zwemmen bijna twee minuten toe op de snelste vrouw.

Op de fiets verloor Zane echter snel haar voorsprong en was het De Vries die er met een hoog tempo voorbij kwam. Na de eerste van twee fietsrondes had de Nederlandse de leiding in de wedstrijd overgenomen en keek Zane al tegen een achterstand van drie minuten aan, maar kon Lee, die op dat moment tweede lag, nog wel aardig volgen: zij zat op ongeveer vijftien seconden achter de leidster in de wedstrijd. Tegelijkertijd hadden op papier favorieten als Lehrieder en ook Alexandra Tondeur moeite met het tempo van De Vries: zij kwamen door met meer dan vier minuten achterstand.

Tekst gaat verder onder afbeelding

In de tweede ronde wist De Vries haar voorsprong alleen maar uit te breiden en zo pakte ze ruim twee minuten op Lee, die daarmee de aansluiting ook begon te verliezen. De rest van de dames volgden op meer dan zes minuten of meer en daarmee leek de Nederlandse in een uitstekende positie voor de eindoverwinning.

Tijdens het hardlopen bleek dat inderdaad het geval: De Vries verzaakte nergens, bleek ook daar ijzersterk en zag haar voorsprong nergens in gevaar komen. Uiteindelijk won ze de race na 4:23:16 uur en met die eindtijd had ze minuten voorsprong op haar achtervolgsters. Lee werd tweede na 4:29:03 uur. Het brons ging na 4:33:29 uur naar Marta Bernardi.

Een verslag van de mannenrace vind je hier.

Sarissa de Vries comfortabel aan de leiding. (Foto: aangeleverd)