Hoewel hij tijdens het zwemmen ontzettend sterk was en tijdens het fietsen uitstekend wist te consolideren, is Marco van der Stel zojuist niet verder gekomen dan een 24e plaats op het EK Sprint. De overall winst ging naar de Zwitserse Max Studer, die vooral opviel met zijn bijzonder hoge looptempo.

Het was overigens ook Van der Stel zelf die opviel, dankzij zijn goede zwemonderdeel en daardoor als vijfde, op slechts tien seconden van de Italiaanse Alessio Crociani – de snelste zwemmer van de dag – uit het water kwam.

Op de fiets was het overigens diezelfde Crociani die de leiding pakte, samen met zijn landgenoot Nicolo Strada en de Hongaarse Mark Devay. Achter de drie koplopers vormde zich een enorm peloton – waar Van der Stel zich uiteraard ook in bevond – en die groep reed kop over kop om zo snel mogelijk dichterbij de leiders van dat moment te komen.

Het duurde dan ook niet lang voor dat gebeurde en er een nog grotere kopgroep ontstond. Dat betekende overigens niet dat er rustig aan werd gedaan, want het tempo werd nog steeds hoog gehouden en daarbij viel het op dat veel atleten kopwerk namen. Verschillen werden er niet meer gemaakt en zo kwam de groep gezamenlijk in T2. Van der Stel handhaafde zich uitstekend en begon als elfde – een mooie uitgangspositie – aan zijn run.

Tijdens het lopen waren het meteen de Zwitserse Max Studer, Spaanse Antonio Serrat Seoane en Nieuw-Zeelandse (want open EK, red.) Hayden Wilde die de leiding namen en er een moordend tempo op legden. In deze fase zakte Van der Stel dan ook behoorlijk naar achteren en halverwege de run kwam hij als 23e door.

Uiteindelijk maakten de drie koplopers het spannend, maar bleek Studer de snelste. Met ongeveer een kilometer te gaan liep hij bij zijn concurrenten weg, om uiteindelijk na 32:03 minuut de Europese titel te claimen. Zes seconden later pakte Serrat Seoane het zilver en dertien seconden na Studer was het Wilde die derde werd. Van der Stel werd 24e op 1:06 minuut.