Na een sterke race – waarin het lopen helaas net te hard ging – is Quinty Schoens zojuist zesde geworden op het EK Sprint U23. Die wedstrijd werd gewonnen door de Russische Riasova Valentina. De overall winst bij de elites ging naar de Duitse Laura Lindemann.

De Nederlandse dames kwamen als zesde (Skrabanja) en twintigste (Schoens) uit het water, maar het was vooral Skrabanja met een razendsnelle wissel en daardoor was het de Nederlandse die als eerste op de fiets zat. In haar wiel vervolgens vier dames en daar weer achter een wat grotere groep, die al snel de aansluiting vond. Zo ontstond er dan ook een kopgroep van 21 dames, waar zowel Schoens als Skrabanja deel van uitmaakten, evenals vrijwel alle favorieten voor de eindoverwinning. Vlak voor de wisselzone versnelde Nicola Spirig nog even en daarmee pakte ze een paar meter winst, al verloor ze die voor het wisselen ook weer.

Waar Skrabanja een goede eerste wissel had, was het Schoens die dat in T2 voor elkaar kreeg: na een perfecte transition begon ze als zesde aan het looponderdeel. Daarmee was Schoens op perfecte koers, want ze lag op dit moment tweede dame U23. Skrabanja was echter iets minder fortuinlijk en verliet als 25e overall de wisselzone.

Tijdens het lopen trok het veld al snel open en was het duidelijk dat het tempo behoorlijk hoog lag. Dat maakte het dan ook lastig voor Skrabanja om terug te komen en voor Schoens om haar uitstekende positie vast te houden. Dat lukte dan ook niet volledig, terwijl het vooraan topatleten als Laura Lindemann en Nicola Spirig waren die het tempo hoog hielden, al liep de U23-atlete Riasova Valentina (RUS) daar nog een paar seconden voor.

Uiteindelijk was het toch Lindemann die de overall winst en daarmee de Europese titel bij de elite pakte: na 35:21 minuut pakte ze het goud. Riasova was goed voor het overall zilver en de U23 Europese titel, slechts vijf seconden achter Lindemann. De Franse Leonie Periault werd overall derde, eveneens op vijf seconden van de snelste dame. Schoens finishte als 15e overall en als zesde U23. Zij gaf 46 seconden toe. Skrabanja kwam uiteindelijk niet verder dan de 30e plaats en werd daarmee veertiende U23.