Niemand kon vandaag tippen aan de indrukwekkend sterke Jan Frodeno. Tijdens de halve marathon van Challenge Gran Canaria liet de Duitser er geen gras over groeien en maakte hij duidelijk dat niemand meer tussen hem en de titel ging komen. In 3:41:21 uur sleepte hij de overwinning binnen. Achter hem ging de tweede plek naar de Spaanse Pablo Dapena Gonzalez (+1:09) en met de Australische Nick Kastelein (+1:21) was het podium compleet.

Het verslag van de vrouwenrace – waarin Sarissa de Vries knap tweede werd – vind je hier.

Al werd er in het water nog geen groot gat geslagen, was het Andrea Salvisberg die als eerste de 1900 meter zwemmen voltooide. De Zwitser had 21:34 minuut nodig voor dit eerste onderdeel en werd nauw gevolgd door de Franse Sam Laidlow, Frodeno, Kastelein, de Belgische Pieter Heemeryck en Dapena Gonzalez. Zij bevonden zich op dit punt allemaal binnen tien seconden van de kopman en dus zocht een deel van deze atleten elkaar op de fiets op. De Duitse Patrick Lange miste hier net de boot en ging dan ook in de achtervolging in de hoop het gat van 46 seconden tot de kop te dichten.

Vijf man in de kopgroep

In het zadel baanden Frodeno, Heemeryck en Laidlow zich snel een weg naar voren. Het duurde niet lang voor de Italiaanse Giulio Molinari en Dapena Gonzalez zich ook daarbij voegden. Na zo’n twaalf kilometer bestond de kopgroep dus uit deze vijf atleten. De Italiaanse Mattie Ceccarelli sloot na een aantal kilometer ook aan. De kopgroep bleef echter uit vijf man bestaan aangezien Laidlow die – net als de Engelse Thomas Davis – ten val kwam en daardoor uit de wedstrijd verdween.

Boecherer rukt plotseling op

Met nog zo’n twintig kilometer te gaan bevond Lange zich nog altijd in de achtervolging, maar in zijn eentje maakte hij geen kans tegen de sterke formatie op kop. Hij kwam echter wel dichter bij: met T2 in zicht keek Lange op tegen een achterstand van ongeveer vijftig seconden. Wie de groep wél wist te bereiken de laatste kilometers, was Andi Boecherer, die van achter een aanval deed en zich net voor T2 zich bij de groep van vijf voegde.

Als eerste hing Frodeno zijn fiets terug in de rekken. Boecherer liep direct op zijn hielen en Heemeryck zes seconden daarachter. Molinari, Dapena Gonzalez en Ceccarelli volgden allemaal binnen zo’n zestien seconden op plek vier tot zes. Lange wisselde net achter deze atleten op een kleine minuut achterstand.

Lopen

Frodeno slaagde er misschien niet in de concurrentie van zich af te schudden tijdens het fietsonderdeel, tijdens de halve marathon kwam daar snel verandering in. Na de wissel sprintte Frodeno er hard vandoor. Dapena Gonzalez wist zijn tempo het beste bij te benen en volgde na enkele kilometers op een tweede plek. Na zo’n vier kilometer liep de voorsprong van Frodeno al op richting een minuut.

Spanning om de tweede en derde plek

Zowel Lange als Kastelein – de vaste trainingspartner van Frodeno – kwamen van achter sterk opzetten. Snel wonnen zij terrein en na zo’n tien kilometer begon Dapena Gonzalez, die nog tweede liep, hun hete adem in zijn nek te voelen. Lange slaagde er uiteindelijk in Dapena Gonzalez op te rapen en niet lang daarna moest de Spanjaard ook Kastelein aan zich voorbij laten gaan. Lange bleek dan wel even snel te kunnen lopen, tot de finish kon hij dit tempo niet volhouden. Kort nadat hij de mannen voorbij vloog, stortte Lange in en zakte hij snel weer terug in het veld. Dapena Gonzalez daarentegen herpakte zich en ging samen met Kastelein de strijd aan voor de tweede plek.

Frodeno liep ondertussen eenzaam en sterk op kop en hield dit ook tot de streep vol. Het was dan ook Frodeno die zegevierde. Achter hem pakte Dapena Gonzalez het zilver en het brons ging naar Kastelein.