Sarissa de Vries zette zojuist een indrukwekkend sterke race neer tijdens Challenge Gran Canaria en werd beloond met een geweldige zilveren medaille. Al in het water liet de atlete zien bij de top te horen en tijdens het fietsen en lopen wist ze haar positie voorin het veld netjes te handhaven. Na 4:11:17 stopte De Vries de klok. De wedstrijd werd gewonnen door de ongenaakbare Zwitserse Nicola Spirig in 4:05:52 uur. Met de Zweedse Lisa Norden (4:11:43) was het podium compleet. Diede Diederiks (+21:36) behaalde een tiende plek en Tessa Kortekaas werd direct daarna elfde (+26:46). Marlene de Boer werd de snelste overall Age Grouper van de dag en finishte in 4:29:51 uur. Qua finishtijd viel ze daarmee precies tussen Diederiks en Kortekaas.

In de mannenrace – gewonnen door Jan Frodeno – stond Robert de Korte als enige Nederlandse pro aan de start. Hij werd 37e in 4:23:29 uur. Het verslag van de mannenrace vind je hier.

De Vries op dertien seconden afstand van snelste zwemmer

Al in het water liet De Vries zien zich met de topdames te kunnen meten. De Spaanse snelle zwemster Sara Perez Sala – die tijdens Challenge Miami samen met Lucy Charles nog iedereen op een hoop zwom – klom na 23:25 minuut als eerste aan wal. Het duurde slechts tien seconden voordat ook Spirig richting haar fiets mocht rennen. Drie seconden daarna volgde De Vries als derde. Norden wisselde als vierde na het fietsen (+0:55). Diederiks bevond zich na het zwemonderdeel op een dertiende plek (+5:14) en Kortekaas wisselde als veertiende (+5:20).

Overigens was er een andere Nederlandse die zich – qua tijd – nog verder voorin het veld bevond, namelijk Marlene de Boer, die als Age Grouper deelnam en dus later startte. Zij had 25:29 minuut nodig voor het zwemonderdeel en zat daarmee 2:04 minuut achter de eerste dame bij de pro’s.

Fietsen

Op de fiets liet Spirig zien nog altijd over een stel sterke fietsbenen te beschikken en zo nam ze snel de leiding over van Perez Sala. De Vries ging ondertussen ook flink op de pedalen staan. Ongeveer halverwege het fietsen kwam De Vries samen met Norden op een gedeelde tweede plaats te rijden. Zij bevonden zich op dit punt ongeveer een halve minuut achter Spirig. Perez Sala en de Engelse Katrina Matthews fietsten respectievelijk op een vierde en vijfde plek.

Lopen

Bij aanvang van het lopen lag De Vries nog altijd goed in de mix. Twee minuten na Spirig maakte De Vries zich namelijk nagenoeg gelijktijdig met Norden als tweede op voor de halve marathon. Na enkele kilometers liepen De Vries en Norden nog altijd zij aan zij en beloofde het een spannende strijd te worden tussen deze dames voor de tweede plek. Dat Spirig er met de titel vandoor zou gaan was al snel tijdens het lopen duidelijk. Na enkele kilometers genoot de Zwitserse namelijk al ruim vier minuten voorsprong.

Dat De Vries in topvorm verkeert bleek wel toen ze na zo’n zes kilometer sterk bij Norden weg liep. Tot de finish wist ze dit vol te houden en dus pakte De Vries een indrukwekkende tweede plek tussen deze sterke dames. Spirig ging er met de winst vandoor en Norden nam genoegen met brons. Diederiks kwam als tiende over de streep. En Kortekaas pakte een elfde plek.

Norden en De Vries (rechts) zij aan zij tijdens het lopen. (Foto: Challenge Gran Canaria)