Een ontzettend spannende race bij de vrouwen tijdens Challenge Miami kende vandaag een prachtige winnares, namelijk: Jodie Stimpson (3:01:04). De atlete verloor recent haar vader en kwam dan ook hevig geëmotioneerd over de finish. Stimpson bevond zich vanaf het begin van de wedstrijd goed voorin de mix, fietste in de achtervolgende groep, maar sloeg met name tijdens het lopen toe. De Spaanse Sara Perez – die lange tijd aan kop ging – zag in de tweede helft van het lopen de winst aan haar neus voorbij gaan toen Stimpson er met een indrukwekkend tempo overheen kwam. Een penalty en val zorgden ervoor dat publiekstrekker Lucy Charles geen geweldige race beleefde. Toch wist ze goed terug te komen en nog een zilveren plaats te claimen (+1:21). Perez zakte zo ver terug dat ze uiteindelijk buiten het podium viel. Het was de Amerikaanse Jackie Hering die beslag legde op het brons (+2:21).

“Dit was zo’n zware race”, aldus Stimpson na de finish. “Lichamelijk en mentaal zwaar. Deze is voor mijn vader. Hij zorgde ervoor dat ik kon blijven gaan en dat zal hij altijd blijven doen. Ik weet dat hij bij mij is. En ik had vandaag de steun van mijn moeder, die er ook is. Daar moest ik veel aan denken.”

Lees hier het verslag van de mannenrace.

Interviews met podiumfinishers onderaan bericht 

Charles en Perez slaan groot gat in zwemmen

Dat Charles het veld volledig uit elkaar zou trekken tijdens het zwemmen was te verwachten, maar dat een andere atlete – namelijk Perez – haar voeten zou volgen en dat het tempo van de twee zó hoog zou komen te liggen, wekte verbazing. “Ik keek achterom, maar wist niet precies wie dat was”, vertelde de atlete dan ook na de finish. Maar liefst 1:23 minuut zwommen Charles en Perez weg bij een achtervolgend groepje van drie dames: Langridge, Stimpson en Findlay. Laatstgenoemden kwamen er nog enigszins aan te pas, maar daarachter kwamen atleten direct op een pijnlijk grote achterstand te liggen na dit eerste onderdeel.

Fietsen

De kans is groot dat Charles geen rekening hield met Perez in het water en zeker niet op de fiets. Op haar gemak wisselde Charles als tweede naar het fietsonderdeel, terwijl Perez – die een verleden in het wielrennen heeft – er in rap tempo vandoor vloog. Charles miste daarmee de aansluiting en moest direct in de achtervolging. Het duurde vijf rondes voordat de Engelse het gat tot Perez had gedicht.

Findlay, Langridge en Stimpson werkte ondertussen met zijn drieën samen om de twee bij te halen, maar erg succesvol bleek de formatie niet. Al maakten ze de eerste ronden enkele seconden goed, liep de achterstand ongeveer halverwege het fietsen toch weer op.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Perez in de leiding tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Penalty voor Charles

Nadat Charles en Perez enkele rondes samen fietsten, verscheen Charles’ naam op het penalty-board en bleek dat de atlete later een tijdstraf van twee minuten uit zou moeten zitten voor links inhalen. Volgens de regels zouden atleten namelijk alleen rechts in mogen halen.

Vrij spel voor Perez

De penalty van Charles betekende dat de achterstand van het groepje van Findlay, Stimpson en Langridge grotendeels zou verdwijnen en dat Perez op kop vrij spel kreeg. Charles schudde hevig haar hoofd toen ze in de laatste ronde van het fietsen haar penalty ontdekte. Perez ervaarde ondertussen ook problemen. In plaats van de regels, spelen haar bovenbenen haar parten. Met enkele kilometers te gaan tot de tweede wissel, greep de Spaanse naar haar bovenbenen en kwam ze even stil te staan om de kramp weg te rekken.

Als eerste dame stormde Charles – die nog even onderuit ging bij het afstappen van de fiets – T2 binnen en direct richting de penalty tent, van waaruit ze toe moest zien hoe Perez er vandoor ging. Ondanks deze stressvolle situatie bleef Charles kalm en wist ze zich op het oog rustig voor te bereiden op de afsluitende zeventien kilometer lopen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Charles in de penaltytent. (Foto: 3athlon.nl)

Aanvang lopen

Met een fietstijd van 1:34:54 over 62,7 kilometer mocht Perez zich als eerste opmaken voor het lopen. Als tweede bestormde Findlay het parcours (+2:12) het parcours. Daarachter volgde Stimpson op een derde plek (+2:18). Na het uitzitten van haar penalty kwam Charles op een vierde plek te lopen net achter Stimpson en Findlay. Het duurde echter niet lang voordat ze beide dames weer had ingehaald en de achtervolging op Perez in zette.

De overstap van het korte naar het langere werk was voor Perez een succes wat het zwemmen en fietsen betreft, maar met het lopen kreeg de Spaanse het zwaar te verduren. Het tempo zakte snel terug en dat speelde Charles en Stimpson in de kaarten. De twee baanden zich snel een weg naar voren. Aanvankelijk samen, maar in de tweede helft van het lopen versnelde Stimpson en bleef Charles achter. In mum van tijd liep Stimpson het gat tot Perez dicht. Ook Charles en de Amerikaanse Jackie Hering liepen de Spaanse voorbij.

Het was uiteindelijk Stimpson die zegevierde. Charles die als tweede de streep passeerde en Hering die dankzij een sterk looponderdeel de laatste podiumplek veilig stelde.

Jodie Stimpson over haar overwinning

Lucy Charles over haar tweede plaats

Jackie Hering over haar derde plek