Jan Frodeno doet het weer: vol overtuiging de overwinning naar zich toe trekken. Tijdens Challenge Miami was er niemand die aan de Duitser kon tippen. Al had hij op de fiets nog wat concurrentie van de Amerikaanse Andrew Starykowicz en de Deense Magnus Ditlev, kwam tijdens het lopen absoluut niemand meer in zijn buurt. Terwijl Frodeno voorin het veld rustig richting de overwinning leek te lopen, knokte de Canadese Lionel Sanders zichzelf een stuk minder ontspannen richting een tweede plek (+2:31). De Amerikaanse Ben Kanute maakte het podium compleet (+3:38).

“Ik was eerlijk gezegd echt zenuwachtig van tevoren, maar dat is ook wel goed voor mij”, aldus Frodeno na de finish. Het fietsen van zeventien rondjes zou mentaal slopend kunnen zijn, maar daar had Frodeno gelukkig geen last van: “Triathlon is niet zoals surfen waarbij iedere golf anders is. We maken altijd veel rondjes. Ik geloof ook in herhaling als een bron van perfectie. Je voelt je hier net een Nascar-coureur, je probeert iedere bocht goed te pakken en de wind daagt je uit. Ik hou er echt van.”

Interviews met podiumfinishers onderaan bericht 

Anders dan bij de dames, werd er bij de mannen nog geen groot gat geslagen tijdens het zwemmen en zo bestormde een grote groep nagenoeg gelijktijdig het fietsparcours. De snelste zwemtijd werd geklokt door Kanute (20:16). Echter verloor hij veel tijd in de wisselzone doordat hij moeite had met opstappen en de bidon van zijn fiets stootte. Achter Kanute bereikten de Australische Nicholas Kastelein, Frodeno en de Amerikaanse Timothy O’Donnell respectievelijk als tweede, derde en vierde hun fiets. Achter deze vier kopmannen bevond zich een groep van zes atleten – met daarin onder andere de Spaanse Pablo Dapena en de Amerikaanse Rudy Von Berg – op ongeveer een halve minuut achterstand.

Sterk fietsende Starykowicz

Op de fiets ging Frodeno direct in de aanval, maar zijn concurrenten lieten dit niet zomaar gebeuren. In een treintje werd hij de eerste kilometers gevolgd. Na zo’n 25 kilometer werd Frodeno ingehaald door Starykowicz, die bekend staat om zijn ijzersterke fietsbenen. Het veld viel ondertussen een beetje uit elkaar. Vanachter zocht Ditlev – net zoals in Daytona – een weg naar voren. En met succes: al lag de atleet na het zwemmen nog op een vijftiende plek en 1:22 minuut achterstand, haalde hij na 50 kilometer Frodeno in om vervolgens de jacht op Starykowicz voort te zetten. Dat bleek echter te hoog gegrepen, want Starykowicz bereikte net op tijd T2 om zijn koppositie te handhaven.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Frodeno tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Frodeno zet de race naar zijn hand

Twintig seconden achter Starykowicz fietste Ditlev de wisselzone in, waarna Frodeno op 24 seconden volgde. Dankzij een sterke wissel was Frodeno binnen no-time terug voorin de wedstrijd. Frodeno liep Ditlev voorbij alsof hij stil stond en ook Starykowicz moest er aan geloven. Met nog een looponderdeel van 16,9 kilometer voor de boeg, liep Frodeno al na enkele meters aan de leiding.

Spanning om plek twee en drie

Al bleef Ditlev vanaf een tweede plek druk zetten op Frodeno, was het onvoldoende om de Duitser echt angst aan te jagen. Langzaam maar zeker vergrootte Frodeno zijn voorsprong. Rond plek één tot drie gebeurde er weinig, maar daarachter werd er tussen Von Berg, Sanders, Kanute en de Amerikaanse Chris Leiferman gevochten om de vierde plek, of zelfs een podiumplek. De vier bleven lange tijd bij elkaar, maar halverwege het lopen was het toch Sanders die los brak en als een stoomtrein op de kopmannen af ging.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Sanders bijt door de pijn heen tijdens het lopen. (Foto: 3athlon.nl)

Starykowicz stond zijn derde plek na acht kilometer af aan Sanders, waarna ook Ditlev er snel aan moest geloven. Frodeno stelde ondertussen op zijn gemak – zo leek het althans – de winst veilig. Sanders liep er een stuk minder netjes bij, liet zijn tanden flink zien en leek totaal door de pijn heen te bijten. Hij geeft dan ook niet voor niets cursussen in ‘omgaan met pijn’. Zijn looponderdeel won geen schoonheidsprijs, maar leverde hem wel een hele knappe tweede plek op. Kanute schoof veel posities naar voren en wist in de laatste meters nog en derde plek veilig te stellen.

Jan Frodeno over de winst

Lionel Sanders over zijn tweede plek

Ben Kanute over derde plaats