Ondanks dat het hem ‘slechts’ een achttiende plek opleverde in deze zwaar bevochten wedstrijd, kan Tristan Olij met tevredenheid terugkijken op zijn prestatie vandaag tijdens Ironman 70.3 Dubai. Op slechts 8:57 minuut van de winnaar kwam de atleet – die op de fiets veel posities goedmaakte en dat tijdens het lopen wist te handhaven – over de streep. Robert de Korte passeerde de finish als 53e pro (+1:02:51).

Spannende ontknoping voor podium

Het was de Deense Daniel Baekkegard die van begin tot eind op kop lag en de overwinning op zijn naam zette (3:33 uur). Achter hem ontstond een zenuwslopende sprintfinish tussen drie mannen. Binnen één seconden vlogen drie atleten over de finish om beslag te leggen op een tweede, derde óf vierde plek. De Portugese Filipe Azevedo trok aan het langste eind en passeerde de streep als tweede. De Zweedse Rasmus Svenningsson had met een bronzen medaille nog net geluk, want de Zwitserse Andrea Salvisberg viel met een vierde plek precies buiten het podium (+1:01).

Lees het verslag van de vrouwenrace hier.

Tijdens het zwemmen moest Olij nog 26 atleten voor zich dulden en keek hij op tegen een achterstand van 1:46 minuut. Ondanks deze flinke achterstand, begon hij voortvarend aan het fietsonderdeel en had hij na de eerste helft al tien atleten gepasseerd. De Korte klom met een zwemtijd van 28:17 minuut als 48e aan wal.

Het was Baekkegard die het snelste zwemonderdeel wist te klokken (23:21 minuut). Salvisberg, de Russische Ilia Prasolov en de Duitse Jan Stratmann volgden echter in zijn voeten. Op de fiets vonden een aantal atleten daarachter hun weg naar voren, zoals: Azevedo, Svenningsson en de Zweedse Jesper Svensson. Baekkegard verloor daarentegen juist wat posities.

Bij aanvang van het looponderdeel bevond Olij zich op een achttiende plek en 3:32 minuut afstand van de koploper op dat moment: Svensson. Ondanks dat Olij nog wat posities goedmaakte, verloor hij binnen vier kilometer één minuut op mannen die voorin een flink tempo bepaalden. Met ongeveer een derde van het looponderdeel achter de rug, nam Salvisberg de koppositie van de Zweedse Jesper Svensson over. Daarachter vormde Baekkegard – die als elfde wisselde – echter een flinke dreiging. Met een moordend tempo van 3:17 minuut per kilometer vloog de Deen terug naar voren.

Het was uiteindelijk dan ook Baekkegard die – met name dankzij een tijd van 1:10:01 op de halve marathon – zegevierde. Azevedo passeerde 1:01 minuut achter hem als tweede de streep en Svenningsson maakte het podium compleet. Olij stelde de achttiende plek veilig. De Korte passeerde als 53e de streep.

De spannende sprintfinish tussen de tweede, derde en vierde man. (Foto: Facebook)