Diede Diederiks pakte zojuist een nette zevende plek tijdens de door Daniela Ryf gewonnen Ironman 70.3 Dubai. De Nederlandse wist met name tijdens het lopen goed naar voren te komen en onder andere Tessa Kortekaas in te halen. Voorin het veld bleek de Zwitserse Imogen Simmonds op de fiets nog enigszins gewaagd aan haar landgenote, maar het was uiteindelijk toch topfavoriet Ryf die aan het langste eind trok. Tijdens het lopen kon niemand meer in haar buurt komen. Na 3:56:54 uur kwam Ryf dan ook als eerste over de streep. Simmonds claimde het zilver (+5:08) en met de Zweedse Sara Svensk was het podium compleet (+8:23). Diederiks werd zevende op vijftien minuten van de winnares en Kortekaas finishte direct daarachter met een achtste plek (+16:42). Leanne Fanoy die oorspronkelijk Nederlands is maar uitkomt voor de Verenigde Arabische Emiraten finishte voor Diederiks en Kortekaas op een zesde plek.

Het verslag van de mannenrace – waarin Tristan Olij achttiende werd – lees je hier 

In 26:31 minuut legde Simmonds het zwemonderdeel als snelste af. Ryf bevond zich slechts acht seconden daarachter op een zesde plek. Buiten de top zes liep deze achterstand echter snel op, want de zevende dame zag al bijna tegen drie minuten achterstand op. Kortekaas bereikte als tiende haar fiets (+2:48 minuut) en Diederiks lag na het zwemmen met ruim vijf minuten achterstand tot de kop op een dertiende plek.

Zoals verwacht baande Ryf zich – eenmaal in het zadel – snel een weg naar voren. Daar sloot ze aan bij Simmonds. De Zwitserse atleten daagden elkaar flink uit op de fiets, maar na 90 kilometer was het dan toch Ryf die als eerste haar fiets terug in de rekken hing. Kortekaas had ondertussen vier posities goed gemaakt en mocht dan ook als zesde beginnen aan de halve marathon. Diederiks wisselde op een tiende plaats haar fiets in voor loopschoenen (+9:16).

Tijdens het lopen verloor Simmonds al snel het zicht op Ryf. Met een tempo van 3:38 minuut per kilometer liep Ryf namelijk hard weg bij haar concurrentes. Met Svensk die daarachter enigszins comfortabel op een derde plek liep, leek na enkele kilometers de podiumverdeling al bepaald.

Ondertussen bewoog Diederiks zich dankzij een sterk looponderdeel naar voren. Na zo’n tien kilometer haalde ze naast twee andere atleten ook Kortekaas in en zo kwam Diederiks op een zevende plek te lopen.

Ook deze verdeling veranderde niet meer en zo was het Ryf die zegevierde, Simmonds die tweede werd en Svensk die met een derde plek genoegen nam. Diederiks passeerde als zevende de finishlijn en Kortekaas legde daarachter beslag op een achtste plek.