Het hing al langer in de lucht en Alistair Brownlee liet eerder al wedstrijden – waaronder Ironman 70.3 Dubai – schieten om zich te focussen op de Olympische Spelen, maar nu heeft hij zich voor het eerst echt uitgesproken over het feit dat hij zich inderdaad wil laten zien in Tokyo. Na zijn gouden medailles in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016), hoopt de Brit dit kunstje nog eenmaal te herhalen: ‘Ik win de Olympische Spelen liever dan dat ik op Hawaii win. Deze wedstrijd is zó belangrijk.”

Daarmee haalt hij dus direct alle twijfels uit de lucht: ondanks dat Brownlee zich met zijn overwinning bij Ironman Western Australia al heeft gekwalificeerd voor Hawaii en daar – hoogstwaarschijnlijk – ook zal starten, is zijn belangrijkste doel voor dit seizoen dus Tokyo. ,,Dat had ik een jaar geleden nooit gedacht, omdat ik toen te maken had met een zeer vervelende blessure. Toen wilde ik vooral weer kunnen lopen en daar ook van kunnen genieten. Het afgelopen jaar ging het echter de goede kant op, heb ik helemaal geen last meer gehad en kon ik me uitstekend voorbereiden op de komende maanden.”

Daarom besloot Brownlee om zich dus weer op te maken voor een nieuwe Olympische droom. ,,Ik wil racen op het hoogste niveau. Als twaalfjarig jochie wilde ik al naar de Olympics, dus om deze kans nu te negeren, zou eigenlijk heel stom zijn.”

Dan over zijn kansen, want ook Brownlee begrijpt dat het – onder andere door zijn leeftijd van 32 – dit keer misschien wel lastiger dan ooit zal worden opnieuw goud mee naar huis te nemen. ,,In het ideale scenario sta ik in Tokyo aan de start met het idee dat ik kan winnen. Maar misschien sta ik wel aan de start met het idee dat een derde plaats het hoogst haalbare is of met het idee dat ik beter een andere Britse atleet kan helpen. Ook dan zou ik zeer tevreden zijn.”