Zijn optreden op Hawaii viel dan wellicht behoorlijk tegen, maar dat Alistair Brownlee de Long Distance toch aardig onder de knie heeft, bewees hij zojuist nog maar eens. Nadat hij eerder zijn debuutrace in Ierland al won, eiste hij net ook de overwinning op bij Ironman Western Australia. Dat deed hij ook nog eens in een nieuw race record van 7:45:21.

Brownlee zette al direct tijdens het zwemmen de toon en kwam na 46:30 minuut als eerste terug uit het water. Het verschil maakte hij daar nog niet, want andere favorieten als Sam Appleton en Clayton Fettell volgden hem in precies dezelfde tijd. Deze drie atleten bleven ook op de fiets een tijd lang samen, maar na ongeveer veertig kilometer was het Fettell die als eerste moest toegeven dat het tempo te hoog lag en dus afwaaierde.

Brownlee en Appleton hadden ondertussen goede partners in elkaar gevonden, want bleven gedurende de 180 kilometer bij elkaar fietsen en daarbij werd hun voorsprong op de rest van het veld alleen maar groter. Na nét iets minder dan vijf uur (inclusief zwemtijd, red.) hingen zij hun fiets terug in het parc fermé en daarbij was de voorsprong op de eerste achtervolgers al opgelopen tot ruim zeven minuten.

Wat enigszins in de lijn der verwachting lag, gebeurde ook: Brownlee maakte meteen tijdens het lopen het verschil, was na een kilometer al weggelopen bij Appleton en na zes kilometer was zijn voorsprong al uitgelopen tot ruim twee minuten. In dat opzicht werd de strijd om de overwinning een niet al te spannende, want Brownlee bleef zijn voorsprong alleen maar vergroten en kwam helemaal nergens meer in gevaar. Daarachter gebeurde nog wel het een en ander, want Appleton beleefde tijdens het lopen een off-day en zakte uiteindelijk ten koste van Matt Burton en Tim van Berkel weg naar een vierde plaats.

Brownlee pakte de overwinning in een nieuw race record: 7:45:21. Daarachter was het de Australische Burton die het zilver mee naar huis mocht nemen in een tijd van 7:55:40. De eveneens Australische Van Berkel legde beslag op het brons en doorbrak daarbij net niet de grens van 8 uur: 8:00:27.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Nieuw-Zeelandse Teresa Adam. Zij had 8:38:43 nodig voor haar race en werd gevolgd door de Amerikaanse Sarah Piampiano (8:42:58) en Spaanse Gurutze Frades (8:49:41).