Onder hevige weersomstandigheden heeft Alistair Brownlee zojuist het best mogelijke resultaat behaald tijdens zijn debuut op een Ironman: in Ierland trok hij aan het langste eind en pakte hij dus de winst. Uiteindelijk was de wedstrijd geen échte Long Distance overigens, want door de hevige regenval, harde wind en hoge golven werd het zwemonderdeel uiteindelijk geschrapt. Deelnemers legden dus 180 kilometer op de fiets af en vervolgens liepen ze nog een afsluitende marathon. Naast de prestatie van Brownlee sprong misschien nog wel meer de geweldige prestatie van Tom Oosterdijk in het oog: De Nederlander toonde zich overall de snelste Age Grouper en won daarmee de race.

Los van het weer, dat de race sowieso al pittig maakte, was Ironman Cork een bijzonder extreme. Het fietsparcours kende zo’n 1900 hoogtemeters en de klimmetjes waren soms zo steil en moeilijk begaanbaar, dat het regelmatig gebeurde dat atleten van de fiets afstapten om wandelend boven te komen. Dat mocht de pret niet drukken voor Brownlee, die uiteindelijk na 7:49:20 uur over de finish kwam en daarmee onder andere de Ier Bryan McCrystal (7:51:19) en Duitser Markus Thomschke (7:58:46) voor.

(tekst gaat verder onder foto)

Deelnemers stappen onder hevige weersomstandigheden van de fiets om lopend boven te komen. (Foto: 3athlon.nl)

Nederlands succes

Bij dezelfde wedstrijd was er behoorlijk veel Nederlands succes. Bijvoorbeeld voor Tom Oosterdijk, die de wedstrijd als Age Grouper op zijn naam mocht schrijven. Na 8:12:48 kwam hij over de finish van de zware wedstrijd en daarmee pakte hij niet alleen een slot voor Hawaii, maar bleef hij landgenoot Tjebbe Venema ook nipt voor: Venema gaf uiteindelijk slechts 1:38 minuut toe op Oosterdijk.

Daarnaast ook nog mooi succes voor Pleuni Hooijman. De Nederlandse pro van Team4Talent beleefde een succesvolle dag en bekroonde die met een tweede plaats. Achter de Zwitserse Emma Bilham, die de wedstrijd won in 8:50:18, pakte Hooijman het zilver in een tijd van 9:19:50.