De Duitse Lisa Tertsch won zojuist vol overtuiging de sprint ITU World Cup in Antwerpen. Als tweede en derde volgden respectievelijk Laura Lindemann en Ainsley Thorpe. Beste Nederlandse dame bleek Quinty Schoens, die vandaag een prima veertiende plek pakte. Jony Heerink (16e) en Rani Skrabanja (24e) beleefden ook een prima race.

Na 750 meter zwemmen ontsnapte al een klein groepje van vijf vrouwen. Hier zat ook Skrabanja, die na een sterk zwemonderdeel als vierde in dit groepje op de fiets sprong. Schoens en Heerink liepen zij aan zij uit de wissel en kwamen in de achtervolgende groep terecht.

Deze achtervolgende groep bestond uit ongeveer twintig dames. In de kopgroep werd hard gewerkt om de andere vrouwen voor te blijven. Vier vrouwen, waaronder Skrabanja, slaagden hier aanvankelijk in, maar de vijfde dame waaierde snel af.

(tekst gaat verder onder foto)

De kopgroep met daarin Schoens, Skrabanja en op dit moment op kop: Heerink. (Foto: 3athlon.nl)

Na één ronde fietsen kreeg de achtervolgende groep echter zicht op de kop. De belgische Valerie Barthelemy maakte een move voor het ingaan van de tweede ronde door weg te fietsen bij de andere drie kopvrouwen, waarna het overgebleven groepje – met daarin nog altijd Skrabanja – samenvoegde met de grote achtervolgende groep. De vroegtijdige ontsnappingspoging van Barthelemy hield niet lang stand: na enkele minuten werd ze weer bijgehaald.

Zo bleef het vrijwel de gehele twintig kilometer één grote kopgroep van ongeveer 25 vrouwen, terwijl de achtervolgende groep zich op meer dan een minuut afstand bevond.

De Nederlanders lagen na het fietsen dus nog goed in de mix voor de laatste vijf kilometer lopen. Helaas kon Skrabanja na de wissel niet goed meekomen met de andere dames, zij zakte dan ook terug. Daarvoor bevond Schoens zich als eerste Nederlandse rond de vijftiende positie, op enkele meters volgde Heerink ongeveer als zestiende.

(tekst gaat verder onder foto)

Lindemann en Tertsch aan kop halverwege het lopen. (Foto: 3athlon.nl)

Aan de leiding halverwege het lopen waren de Duitse Lindemann en Tertsch; drie vrouwen zetten daarachter de achtervolging op hen in, maar met weinig succes. De twee Duitsers liepen hard uit. In de tweede ronde nam Tertsch afscheid van haar compagnon, ze maakte snel meters vrij en vergrootte het gat op Lindemann. Het was dan uiteindelijk ook Tertsch die als winnares over de streep kwam, gevold door Lindemann. De derde plaats ging naar Nieuw-Zeelandse Thorpe.

Eerste Nederlandse werd Schoens, zij finishte als veertiende. Heerink volgde als zestiende en Skrabanja op een 24e plek.

Tertsch grote winnares. (Foto: 3athlon.nl)