Een prachtige prestatie van Marco van der Stel: de Nederlander finishte zojuist knap als negende tijdens de ITU World Cup in Antwerpen. De winst ging – na een paar spannende laatste meters -naar de Nieuw-Zeelander Tayler Reid, die op het laatste moment de Zweed Gabriel Sandör passeerde. Het brons was voor de Chileen Diego Moya.

Van der Stel begon zijn wedstrijd meteen goed en kwam na het zwemmen meteen met de kopgroep van ongeveer vijftien man uit het water. Deze groep reed de eerste kilometers gezamenlijk op, maar na ongeveer tien kilometer ontstond er een valpartij waarbij een groot deel van de groep crashte op de kasseien van de nauwe straatjes van Antwerpen. Onder andere favoriet Varga komt daarbij ten val. Van der Stel ontsprong deze dans en kwam daardoor in een aanzienlijk kleiner geslonken kopgroep te fietsen van vier man. Donald Hillebregt, ook van de partij, fietste op dit moment in de achtervolgende groep en wist de chaos eveneens te ontwijken.

(tekst gaat verder onder foto)

Een grote crash in het achterste deel van de kopgroep. (Foto: 3athlon.nl)

De kleine, nieuwe kopgroep die ontstond door de valpartij, hield geen stand waardoor het ontstane gat op de achtervolgende groep verloren ging. Zo voegde het allemaal vlak voor de wissel naar het lopen weer samen en zouden, alsnog, deze vijf kilometer alles bepalend gaan zijn voor de podiumverdeling. Alleen de Noorse Endre Espedal en Luxemburger Stefan Zuchãus kwamen nog los in de laatste kilometers fietsen, maar zij pakten een minimale voorsprong van een paar seconden.

(tekst gaat verder onder foto)

Het nieuwe kopgroepje na de val met daarin Van der Stel. (Foto: 3athlon.nl)

Terwijl Van der Stel dus voorin meekwam, wisselde Hillebregt in de achtervolgende groep van ook ongeveer vijftien man naar het lopen: de achterstand op de eerste groep was ongeveer 45 seconden.

Tijdens het lopen werden de twee koplopers halverwege bijgehaald door het achtervolgende groepje. Van der Stel bevond zich hier vlak achter, maar oogde sterk en maakte dus nog goede kans op een top-tien finish.

In een eindsprint brak het groepje uiteindelijk in stukken en streden de Zweedse Sandör en de Nieuw-Zeelander Tayler Reid man tegen man. Op een haar na – in de laatste meters – ging de winst naar Reid. De tweede plek was daarmee voor Sandör en als derde kwam Diego Moya over de streep. Van der Stel finishte knap als negende na een sterk looponderdeel. Hillebregt finishte uiteindelijk buiten de top dertig en Marco Akershoek, die ook aan de start stond, kwam niet over de finish.

Winnaar Reid op enkele meters voorsprong van Sandör. (Foto: 3athlon.nl)