Er stonden dan wel – slechts – 24 pro dames aan de start, ze lieten zich afgelopen zaterdag tijdens het WK Ironman in St. George allemaal van hun beste kant zien, want geen van hen stapte uit. Al beleefde niet iedereen een droomwedstrijd, vocht iedereen zich over de streep, en dat ondanks de extreme omstandigheden die St. George kende. Bij de mannen was dat wel even anders: van de 38 mannen haalden slechts 27 atleten de finish.

Niet alleen voltooiden veel topfavorieten de wedstrijd niet doordat ze zich vooraf al hadden afgemeld – zoals Jan Frodeno, Javier Gomez, Patrick Lange en op het laatste moment zelfs Gustav Iden en Alistair Brownlee – ook tijdens de race vielen ze met bosjes uit. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met het extreem zware fietsparcours, dat veel hoogtemeters kent, en de slopend hete marathon die atleten daarna nog moesten lopen.

Dat de Duitse Andreas Dreitz de wedstrijd al snel moest verlaten, had een logische reden. De Duitse atleet werd gehinderd door een motor en kwam zo helaas lelijk ten val.

Bart Aernouts verliet de race ook tijdens het fietsen, maar gelukkig maakte hij zelf de beslissing om uit te stappen. Daar waar we de Belgische top atleet – die al vaker top tien behaalde op het WK Ironman en zelfs eens tweede werd – vaak terug naar voren zien lopen in de marathon, kwam hij aan zijn sterkste onderdeel dit keer niet toe. “Het WK Ironman starten, maar niet kunnen finishen, voelde voor mij als één van de zwaarste dingen in ‘mijn wereld’ vandaag. Zowel mijn lichaam als geest had geen energie voor deze zware wedstrijd. Ik moest uitstappen, maar ik denk dat dat het beste is wat ik kon doen. Ik had vanaf de start al te weinig energie en kracht. Het zou een lange dag zijn geworden en ik kon dat niet aan. Ik heb er geen verklaring voor, maar ik wil ook niet met excuses komen.”

Een andere atleet die de finish niet haalde, was de Zweedse Patrik Nilsson. “Ik voelde me aanvankelijk goed, maar tijdens het fietsen liet mijn wattagemeter geen 300 zien, maar 250”, vertelt hij. “Ik heb veel van dat soort wedstrijddagen gehad. Ik voelde me goed in aanloop naar de race; mijn mentaliteit voelde ook sterk. Ik dacht dat ik kon vechten voor de winst of het podium. Ik ken mijn eigen cijfers nu beter dan ooit tevoren, maar vandaag zat het er niet in. Ik weet niet waarom. Ik heb soms te vroeg opgegeven in een race, maar deze keer probeerde ik mijn benen te vinden, maar het lukte niet.”

Ook Nilsson’s teamgenoot, de Deense Kristian Hogenhaug, stapte uit. Dat zag hij ergens al een beetje aan komen, zo vertelt hij: “De afgelopen weken waren een uitdaging. Ik had steeds last van een hoge rusthartslag tijdens mijn fiets- en looptrainingen. Het is tijd voor echte rust nu.”

Andere atleten die uitstapten, waren de Amerikaanse Matt Russell, de Franse Denis Chevrot, de Argentijnse Mario de Elias, de Portugese Pedro Gomes, de Oostenrijkste Michael Weiss, de Australische Matt Burton en de Australische Max Neumann.