Goed nieuws voor de organisatie van Challenge Almere-Amsterdam én Start2Finish (de organisatie achter onder andere DUIN Triathlon & Duathlon). Er komen in 2019 namelijk drie nationale kampioenschappen naar de polderstad: Challenge Almere-Amsterdam zal op 14 september het NK Long Distance weer mogen organiseren en een week eerder (8 september) ook het NK Crosstriathlon. Start2Finish organiseert op 18 mei – net als vorig jaar – het NK Duathlon Lang.

Terwijl het NK Long Distance al diverse keren tijdens Challenge Almere-Amsterdam  werd gehouden, was dat in 2017 voor het laatst. In 2018 werd de nationale strijd over de klassieke afstand in Maastricht gehouden. ,,We vinden dat het NK Long Distance in Almere hoort”, legt Race Director Richard Belderok uit. ,,Almere ademt triathlon. Almere ís triathlon. Challenge Almere-Amsterdam is een begrip, zowel internationaal als nationaal. Daar horen dus ook mooie kampioenschappen bij en met het EK (Almere vormt in 2019 ook het EK Long Distance, red.) en NK Long Distance zit dat in 2019 helemaal goed.”

,,Sinds we bij Challenge Family zijn aangesloten”, gaat Belderok verder, ,,zie je dat triatleten onze wedstrijd steeds meer waarderen en ook beter weten te vinden. Meer toppers aan de start, veel snellere tijden. Maar zeker ook veel meer recreanten. De groei zit er nog steeds in en daar zijn we enorm trots op. Het mogen organiseren van het EK  en NK is opnieuw een bevestiging van dat we op de goede weg zijn”.

NK Crosstriathlon

Een week eerder, op 8 september om precies te zijn, organiseert de organisatie achter Challenge Almere-Amsterdam dus ook het NK Crosstriathlon. Voor het NK Crosstriathlon is een andere locatie gekozen dan die voor Challenge Almere-Amsterdam: er zal op en rondom De Kemphaan en Braambergen worden geracet. ,,Er wordt daar een prachtig mountainbike-parcours uitgezet”, aldus Belderok. ,,Daar kunnen we dus uitstekend gebruik van maken voor onze race.”

Hetzelfde parcours zal ook een jaar later, in 2020, worden gebruikt tijdens het WK Triathlon Festival. Die week worden er maar liefst zes wereldkampioenschappen in één week georganiseerd. ,,Inmiddels is de ITU (International Triathlon Union, red.) al bij ons langs geweest om het crossparcours rondom de Kemphaan en Braambergen te bekijken en hun reactie was lovend. Ze waren er helemaal weg van. Het wordt een technisch parcours met een aantal pittige klimmetjes. Ideaal voor het NK Crosstriathlon dus.”

NK Duathlon Lang

Een andere Almeerse organisatie, Start2Finish, heeft het NK Duathlon Lang (10 kilometer hardlopen, 60 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen) weten aan te trekken. Net als de afgelopen jaren zal er tijdens DUIN Triathlon & Duathlon worden gestreden om de nationale titels Duathlon. ,,We zijn ontzettend blij met de toewijzing van dit NK”, vertelt wedstrijdleider Jefry Visser. ,,De afgelopen jaren hebben we prachtige races in Almere gezien, waarbij het iedere keer weer spannend was wie er met de nationale titel vandoor zou gaan. Het parcours is recht, vlak en daardoor snel, het publiek kan de wedstrijd uitstekend volgen en duatleten weten onze wedstrijd goed te vinden. Net als tijdens de eerdere edities zullen we ook dit jaar weer zorgen voor een wedstrijd waarbij de duatleet centraal staat. Natuurlijk is het zo dat atleten graag om de prijzen strijden. Als er een nationale titel op het spel staat, heeft dat een mooie aantrekkingskracht op veel sporters. We verwachten dus weer een mooie strijd en snelle tijden.”

Het NK Duathlon valt in 2019 dus tegelijk met het DUIN Triathlon & Duathlon weekend dat wordt gehouden op 18 en 19 mei. In dit weekend worden er verschillende duathlons en triathlons gehouden voor verschillende categorieën en verdeeld over verschillende afstanden.

Overige NK’s

Daarnaast heeft de NTB vandaag ook de overige NK’s voor 2019 toegewezen. Zo wordt het NK Wintertriathlon op 23 maart in Enschede gehouden, het NK Crossduathlon op 13 april in Austerlitz, het NK Triathlon Masters OD op 29 juni in Zeewolde, het NK Triathlon Middenafstand op 14 juli in Klazienaveen, het NK Triathlon OD op 24 augustus in Veenendaal en het NK Run-Bike-Run op 13 oktober in Spijkenisse. 

Het NK Duathlon Sprint en het NK Triathlon Sprint worden op een later moment toegewezen.