Ironman Hawaii is altijd uniek. Met nog een paar dagen te gaan voor de editie van 2018 is de race van afgelopen jaar de ultieme trainingsmotivatie. De hele race was een aaneenschakeling van hoogtepunten. Josh Amburger wist zich van iedereen los te zwemmen, Cameron Wurf zette een nieuw record op het fietsparcours, Lionel Sanders liep lang aan de leiding maar werd aan het eind voorbijgesneld door Patrick Lange die daarmee ook nog eens een nieuw wedstrijdrecord vestigde. Let overigens goed op hoe Sanders van de fiets stapt: hij verliest hier misschien wel wat tijd, maar hij doet waar hij zich zeker bij voelt en neemt geen risico’s.

Ook bij de dames was het een harde strijd: verdedigend kampioene Daniela Ryf liep bij het zwemmen vier minuten achterstand op Lucy Charles en Lauren Brandon op. Lange tijd leek het erop dat Ryf het gat niet dicht kon rijden, maar in de finale gaf Ryf pas echt gas. Zal het haar dit jaar weer lukken? En wie gaat bij de heren de overwinning pakken, nu de grote favoriet Jan Frodeno uit de race is? 

(tekst gaat verder onder de video)

In 1978 was Alf Engers de eerste persoon die een time trial van 25 mijl (circa 40.5 kilometer) binnen 50 minuten reed. Zijn record stond maar liefst twaalf jaar. Tegenwoordig is het door technische innovaties als aero-bars en disc-wielen ook voor enthousiaste amateurs mogelijk om onder die magische 50 minuten te duiken.

Cycling weekly presentator Oliver Bridgewood zet alles op alles om dit doel te bereiken. In onderstaande video wordt hij bij iedere stap van zijn trainingsprogramma gevolgd.