Nog geen maand geleden zette Alberto Contador een nieuw record in ‘Everesting’ – het zo snel mogelijk op de fiets beklimmen van de Mount Everest in hoogtemeters, oftewel 8848 meter – maar afgelopen weekend werd dit record alweer verpulverd. Opvallend genoeg was het een amateurwielrenner die het record uit de boeken reed. De Ierse Ronan McLaughlin scherpte de tijd van Contador (7:27:20 uur) aan met maar liefst twintig minuten.

Eén van de regels voor de Everest Challenge is dat keer op keer dezelfde berg moet worden beklommen. Zo fietste de 33-jarige McLaughling in 123 kilometer 80 keer een 800 meter hoge berg op om de denkbeeldige top van de wereld te bereiken. In een eerdere poging deed McLaughling er iets meer dan acht uur over en daarom koos hij nu voor een andere aanpak: ,,Ik had niets te verliezen, dus koos ik ervoor om een steiler, korter segment op te rijden. Zo kon ik de afstand heel wat inkorten, al was de hersteltijd korter en moest ik meer rondjes afwerken”, verklaart de recordhouder in een interview met The Irish Times.

Het record dat de Ier zette is niet alleen goed voor een mooi wielerverhaal, maar ook voor het goede doel; ruim 3000 pond zamelde de atleet in voor een lokale vrijwilligersorganisatie.