De inmiddels 37-jarige Alberto Contador, winnaar van alle grote rondes uit de wielerwereld, kan ‘het’ nog steeds: hard bergop fietsen. Dat bewees hij afgelopen weekend wel, toen hij het wereldrecord van het momenteel zeer populaire ‘Everesten’ aanscherpte. In een tijd van 7 uur, 27 minuten en 20 seconden legde ‘El Pistolero’ de 8848 hoogtemeters af.

Tijdens het Everesten draait het om het zo snel mogelijk beklimmen van de hoogte van de Mt. Everest: 8848 hoogtemeters dus. Contador deed dat door 78 keer het segment ‘Parte final – Silla del Rey’ op te rijden, een beklimming van 960 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 13 procent. Met een tijd van 7:27:20 uur pakte hij het wereldrecord van Lachlan Morton af. Contador reed in totaal net iets minder dan 150 kilometer.

Everesten populair onder triatleten

De laatste tijd wagen ook veel triatleten zich aan het Everesten. Zo reed Cameron Wurf vorig jaar in ruim 14 uur dezelfde hoeveelheid hoogtemeters, alleen verspreid over een veel langere rit van ruim 270 kilometer. De Belg Seppe Odeyn deed het onlangs in ruim vijftien uur, maar koos voor het constant op- en afrijden van een korte klim en reed toen bijna 400 kilometer.

Wereldrecord vrouwen

Eerder deze week werd ook het wereldrecord bij de vrouwen verbroken. Emma Pooley had 8:53 uur nodig voor haar 8848 hoogtemeters. De voormalig Wereldkampioene tijdrijden (2010, red.) was daarmee een kwartier sneller dan de vorige recordhoudster, Hannah Rhodes-Patterson.