Regelmatig hetzelfde rondje, vaak dezelfde omgeving: als triatleet ontkomen we vaak niet aan trainen in hetzelfde gebied. Maar we herkennen ongetwijfeld allemaal dat fijne gevoel als je lopend of fietsend een nieuwe route hebt verkend. Niet voor niets luidt het gezegde ‘verandering van spijs doet eten’. Daarom zullen we je in deze rubriek telkens een suggestie doen: steeds een mooie ronde, iedere keer op een andere locatie in Nederland en vrijwel altijd door de natuur. Uiteraard voegen we de route – die we regelmatig zelf maken met behulp van afstandmeten.nl, maar we laten ons ook inspireren door anderen – als gpx-bestand toe in het artikel, zodat je deze kunt downloaden en rechtstreeks op je horloge of telefoon kunt laden. Enige dat je dan nog hoeft te doen, is de route volgen én te genieten van al dat moois dat Nederland te bieden heeft!

Vandaag een wel heel bijzondere route, en eentje die je hoogstwaarschijnlijk beter niet in één keer aflegt. Dit ‘rondje Nederland’ volgt in grote lijnen de grenzen van ons land – met af en toe een klein uitstapje om zo een leuke stad te doorkruisen of te kunnen bezoeken – en beslaat in totaal ruim 1230 kilometer. Het bovenste gedeelte van Noord-Holland slaan we over, aangezien de Afsluitdijk nog steeds gesloten is. Hoe dan ook: dit ‘rondje’ kun je starten waar en wanneer je maar wil en leent zich uitstekend voor bijvoorbeeld een fietsvakantie. In het gpx-bestand dat wij aanleveren, is de start en finish in Groningen en wordt er tegen de klok in gereden.

Je downloadt de route hier.

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Eerder deelden we al een prachtige trail rond Hierden, een mooie trail rond Zandvoort, een pittige fietsroute rond Valkenburg, een al even pittige trail marathon rondom eveneens Valkenburg, een echte ‘klassieker’ door de polder, een trail door de bossen rond Nijmegeneen monsterrit richting Den Helder, een mooie rit door Zeeland, een uitdagende run rond Papendal en de fietsroute van Challenge Geraardsbergen.