Regelmatig hetzelfde rondje, vaak dezelfde omgeving: als triatleet ontkomen we vaak niet aan trainen in hetzelfde gebied. Maar we herkennen ongetwijfeld allemaal dat fijne gevoel als je lopend of fietsend een nieuwe route hebt verkend. Niet voor niets luidt het gezegde ‘verandering van spijs doet eten’. Daarom zullen we je in deze rubriek telkens een suggestie doen: steeds een mooie ronde, iedere keer op een andere locatie in Nederland en vrijwel altijd door de natuur. Uiteraard voegen we de route – die we regelmatig zelf maken met behulp van afstandmeten.nl, maar we laten ons ook inspireren door anderen – als gpx-bestand toe in het artikel, zodat je deze kunt downloaden en rechtstreeks op je horloge of telefoon kunt laden. Enige dat je dan nog hoeft te doen, is de route volgen én te genieten van al dat moois dat Nederland te bieden heeft!

Zo af en toe heb je behoefte aan een zogenaamde ‘monsterrit’: gewoon urenlang in het zadel zitten en daarbij lekker veel kilometers wegwerken. Met deze heerlijke en afwisselende route gaat dat je zeker lukken. Het mooie aan deze route is in ieder geval dat je kunt starten op bijzonder veel plekken én dat je heel afwisselend rijdt. De dijken rond Almere, Lelystad en Enkhuizen, plaatsen als Medemblik, Anna Paulowna, Den Helder, Julianadorp, Callantsoog, Petten, Schoorl, Alkmaar, Purmerend, Volendam en Amsterdam: ze komen allemaal voorbij tijdens de ruim 314 kilometer die je aflegt. Op onderstaande afbeelding start en eindigt de ronde in Zeewolde, maar daarin ben je uiteraard volledig flexibel. De afstand is in ieder geval ideaal voor een mooie zomerdag, om maar iets te noemen!

Je downloadt de route hier.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Eerder deelden we al een prachtige trail rond Hierden, een mooie trail rond Zandvoort, een pittige fietsroute rond Valkenburg, een al even pittige trail marathon rondom eveneens Valkenburg, een echte ‘klassieker’ door de polder en een trail door de bossen rond Nijmegen.