Regelmatig hetzelfde rondje, vaak dezelfde omgeving: als triatleet ontkomen we vaak niet aan trainen in hetzelfde gebied. Maar we herkennen ongetwijfeld allemaal dat fijne gevoel als je lopend of fietsend een nieuwe route hebt verkend. Niet voor niets luidt het gezegde ‘verandering van spijs doet eten’. Daarom zullen we je in deze rubriek telkens een suggestie doen: steeds een mooie ronde, iedere keer op een andere locatie in Nederland en vrijwel altijd door de natuur. Uiteraard voegen we de route – die we regelmatig zelf maken met behulp van afstandmeten.nl, maar we laten ons ook inspireren door anderen – als gpx-bestand toe in het artikel, zodat je deze kunt downloaden en rechtstreeks op je horloge of telefoon kunt laden. Enige dat je dan nog hoeft te doen, is de route volgen én te genieten van al dat moois dat Nederland te bieden heeft!

Vandaag trappen we af met een geweldige trailrun over de Veluwe. Lekker centraal in Nederland, want de ronde bevindt zich op steenworp afstand van Harderwijk, start in Hierden en voert tussen deze plaatsen maar ook Ermelo en Nunspeet. De ronde, die ruim 25.4 kilometer lang is, is een even prachtige als zware. Onderweg kom je niet alleen geweldige singletracks tegen, maar zijn er ook gedeeltes waar je door het mulle zand loopt: alles bij elkaar zo’n drie kilometer. Daarnaast pak je onderweg aardig wat hoogtemeters mee: klimmetjes zijn nooit lang, maar je loopt vrijwel nergens vlak. Kijk niet gek op als je onderweg herten, zwijnen of andere dieren tegenkomt!

Zoals gezegd start de route in Hierden. In je navigatie kun je ‘Parallelweg’ invoeren en kun je parkeren bij de splitsing met het Stuifzandpad. Parkeren doe je dus op de plek waar je zowel start als finisht!

Je downloadt de route hier.