Al probeer je alles nog zo perfect te doen, je kunt altijd last krijgen van een blessure wanneer je regelmatig hardloopt. Maar waar komen die blessures vandaan als je dan zo goed over alles hebt nagedacht, geen gekke schema’s volgt of bizarre uitdagingen aangaat? Er zijn een paar kleine dingen die wel eens de boosdoener zouden kunnen zijn.

1. Hardlopen met een flesje

Het lijkt onschuldig en zelfs goed, want goed drinken is natuurlijk belangrijk, maar het lopen met een waterflesje in de hand kan ervoor zorgen dat je een klein beetje scheef gaat lopen. En al maakt dit voor even niet uit, kan het wanneer je dit vaak en lang doet wel problemen geven. Met een camelbak rugzak of hardloopband ben je beter in evenwicht.

2. Je squat te weinig

Bijna iedere loper heeft wel een voorkeursbeen als het op lopen aankomt. Eén been dat net iets gespierder is. Specifieke krachttraining helpt niet alleen om dit beter in balans te brengen, sterke benen leveren je sowieso voordeel op tijdens het lopen. En vergeet als je dan toch bezig bent ook niet je core te trainen.

3. Verkeerde schoenen

Een meer voor de hand liggende en veel voorkomende veroorzaker van blessures is simpelweg het dragen van de verkeerde schoenen. Laat een hardloopwinkel een loopanalyse doen om te kijken welke schoenen jij nodig hebt. Vergeet daarnaast niet dat hardloopschoenen na verloop van tijd aan vervanging toe zijn.

En voor vrouwen: vermijd hoge hakken. Hoge hakken verkorten je kuitspier en achillespees, iets wat je als fanatiek loper juist liever niet wil.

4. Je schoenen uittrekken zonder de veters los te maken

Het is natuurlijk heel verleidelijk om na je training je schoenen uit te schoppen zonder eerst voorover te bukken om de veters los te maken. Toch kun je dat beter niet doen. Niet alleen om te voorkomen dat je de volgende keer eerst je veters los moet maken, maar vooral omdat het slecht is voor je enkels. Terwijl je jezelf uit je schoenen wrikt kan je namelijk onhandige bewegingen maken die spiertjes in je enkel en voet oprekken.

5. Overstrekken

Veel atleten zweren bij een beetje rekken en strekken voor het lopen, maar overdrijf het niet. Het overstrekken van je hamstrings kan namelijk scheurtjes veroorzaken. Zeker wanneer je niet goed opgewarmd bent. Doe het daarom behendig, forceer het niet en hou het strekken niet vast wanneer het erg oncomfortabel voelt.