Het is altijd nog maar de vraag of een favoriet de favorietenrol waarmaakt en zeker gisteren, toen tientallen pro atleten met elkaar de strijd aangingen op de virtuele Alpe d’Huez, was het spannend wat er zou gebeuren. Toch waren het Lionel Sanders en Lucy Charles die de laatste van de vier etappes van de Z Pro June Series op hun naam schreven.

Vooral Lionel Sanders had al zijn zinnen op de overwinning gezet. ,,Toen ik wist welke vier etappes we zouden rijden, wist ik ook meteen zeker dat ik vooral de laatste zou willen winnen. De afgelopen races werden er maximale inspanningen van drie, hooguit vier minuten gedaan en dat is op de Alpe d’Huez natuurlijk wel anders. Daar ben je ruim een half uur maximaal aan het knallen.”

Dat knallen deed de Canadees dan ook, al was het aanvankelijk nog Alistair Brownlee die een groot peloton aanvoerde. Door het hoge tempo van de Brit vlogen vrijwel alle mannen er in de eerste kilometers al af, tot alleen Brownlee zelf, Sanders dus en ook de Franse Anotny Costes overbleven.

Opvallend genoeg bleek Brownlee – van deze drie – zelf het eerste slachtoffer van zijn hoge tempo te zijn, want na ongeveer vijf kilometer moest de Brit de overige twee laten gaan. Een kleine kilometer later en ongeveer halverwege de beklimming met een gemiddeld stijgingspercentage van rond de acht procent, was het Sanders die de definitieve beslissing maakte door te versnellen en wegreed bij ook Costes.