Met twee Amerikaanse winnaars – en bij de mannen zelfs een volledig Amerikaans podium – deden de Amerikanen goede zaken tijdens Ironman 70.3 Chattanooga. Zowel bij de mannen als vrouwen was het een spannende race, die uiteindelijk werd gewonnen door Jason West en Jackie Hering.

Jason West lag al tijdens het zwemmen mooi voorin; hij gaf maar 19 seconden toe op Ben Kanute die het snelst zwom (24:17 over 2.25 kilometer) en kwam samen met Eric Lagerstrom, Brennen Smith en Luis Ortiz uit het water. Overigens zat daar direct weer achter een groep met een aantal grote namen, waaronder Tim O’Donnell, Rudy von Berg en Steve McKenna.

Op de fiets kwamen veel mannen dan ook samen, allemaal samen in de achtervolging op Kanute. Zijn voorsprong werd niet groter, maar toch duurde het even voor Kanute werd achterhaald. Uiteindelijk gebeurden er op de fiets weinig spannende dingenen kwam een kopgroep van uiteindelijk tien man, met daarin ook West, terug in T2.

Dat leverde logischerwijs een spannende halve marathon op, maar het was wel vrijwel direct West die de leiding nam en zijn voorsprong ook niet meer uit handen gaf. Andre Lopes en Matt Hanson gingen lange tijd gelijk op en streden een minuutje achter West om het zilver en brons. Toen West over de finish kwam en de wedstrijd won in 3:37:15, was het uiteindelijk dan ook 56 seconden wachten tot Hanson de tweede plek opeiste. Lopes zakte in de slotfase genadeloos hard weg en uiteindelijk was het Von Berg, die 2:37 minuut achter de winnaar het brons pakte.

Vrouwenrace

Bij de vrouwen begon de uiteindelijke winnares, Hering, iets minder voortvarend aan de race. Toen zij na 26:41 uit het water kwam, was Holly Lawrence daar al 1:17 minuut uit en ook Grace Alexander, Megan Foley en Paula Findlay lagen voor haar. Op de fiets werd echter al snel orde op zaken gesteld en reden Findlay en Hering bij de andere dames weg en werd het gat naar leidster Lawrence gedicht. Zo ontstond er dus een kopgroepje van drie.

Lange tijd bleef die kopgroep samen, tot de laatste kilometers, toen het fietstempo toch iets te hoog bleek te liggen voor Lawrence. Eenmaal terug in T2 had de Britse atlete een kleine minuut verloren op Findlay en Hering. Tijdens de eerste kilometers van het lopen begon Findlay ook tijd te verliezen en legde Hering al de basis voor haar overwinning.

Uiteindelijk veranderde er niks meer in de volgorde op het podium en toen Hering na 4:02:35 de overwinning claimde, had ze een comfortabele voorsprong op Findlay opgebouwd, die na 4:06:16 finishte. Lawrence finishte uiteindelijk als derde in 4:09:23.