Na 3:11:51 uur mocht Menno Koolhaas zich vandaag winnaar van 111 Bilzen noemen. Van begin tot eind ging hij in de leiding tijdens de Belgische triathlon, die zijn naam dankt aan haar afstanden: één kilometer zwemmen, honderd kilometer fietsen en tien kilometer lopen. Koolhaas bleef onder andere de Belgische Tim van Hemel (+8:23) en de eveneens Belgische Simon van Langenhove voor (+9:10).

Na 13:49 minuut over één kilometer gezwommen te hebben, bereikte Koolhaas als eerste zijn fiets. In het zadel breidde hij zijn voorsprong drastisch uit. Zo genoot de atleet bij aankomst in T2 een buffer van 3:25 minuut tot de grote achtervolgende groep met daarin acht atleten, waaronder ook Van Hemel en Van Langenhove.

Tijdens het lopen stond er geen maat meer op Koolhaas. Met een looptijd van 34:48 minuut over tien kilometer bleef hij de rest van het veld ruimschoots voor. Van Hemel finishte ruim acht minuten later met een tweede plek en met Van Langenhove, die derde werd, was het podium compleet. Robert de Korte bevond zich namens Nederland tot ongeveer de helft van het looponderdeel op een derde positie, maar hij verdween na vijf kilometer lopen uit de uitslagen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Koolhaas sprint richting de zege. (Foto: 3athlon.be)

Diede Diederiks tweede bij de vrouwen

De Belgische Astrid van Cauwelaert won de race bij de dames. De atlete noteerde een finishtijd van 3:38:26 uur. Diede Diederiks, die met 42:22 minuut de snelste looptijd op haar naam zette, werd met een tweede plaats de snelste Nederlandse (+1:30). De eveneens Nederlandse Janien Lubben maakte het podium bij de vrouwen compleet (+2:49).