Onder een strakblauwe hemel in het zuiden van Spanje hebben Andreas Dreitz en Laura Philipp Ironman 70.3 Marbella gewonnen. Dreitz had aan 3:56:48 genoeg om het parcours af te ronden: hij hield de met fietspech geplaagde Brownlee vier minuten achter zich en Domenico Passuello krap zeven minuten. Philipp was met 4:28:46 Nina Derron en Marta Bernardi zeer ruim de baas: tien en vijftien minuten.

Bij de heren maakte Alistair Brownlee zijn favorietenrol bij het zwemmen meteen waar: na 22:31 minuut keerde hij terug op het Zuid-Spaanse strand. Hij was zijn eerste achtervolgers hiermee al ruim een halve minuut voor. Omar Brons zat goed mee met het zwemmen. Na 23:51 minuut kwam hij als tiende uit het water, net na de eerste grote groep. Broer Milan kwam op het droge na 24:40 minuten.

(tekst gaat verder onder de foto)

Alistair Brownlee als eerste op de fiets. (Foto: 3athlon.nl)

Het fietsonderdeel kende veel hoogtemeters, namelijk zo’n 1400, hetgeen voor langere fietstijden zorgde. Brownlee verloor in de eerste 17.5 kilometer opvallend genoeg zijn leiding. Hij werd door liefst 14 man voorbij gereden met Andreas Dreitz aan de leiding. Naar verluid had Brownlee problemen met zijn helm en zijn fiets, maar hij wist het op te lossen en vervolgens kon hij de leiders achtervolgen. In rap tempo reed hij naar voren in het veld, terwijl ook Milan Brons steeds meer plaatsen goedmaakte. De enige die zich van dit alles niks aan trok was Dreitz: zijn voorsprong werd groter en groter. Na 48 kilometer reed hij krap vier minuten voor de eerste achtervolgers. Uiteindelijk rondde Dreitz de 90 kilometer met de snelste fietstijd van 2:11:48 af en kon hij met een ruime voorsprong aan het lopen beginnen. Zijn eerste achtervolgers: Domenico Passuello op 6,5 minuten, Kevin Rundstadler op tien minuten, een halve minuut later gevolgd door Brownlee die maar liefst elf plaatsen goed gemaakt had.

Andreas Dreitz fietst het hele veld op achterstand. (Foto: Ironman.com)

Bij het lopen moest Brownlee daardoor ruim tien minuten goed gaan maken op Dreitz, wilde hij nog winnen. Geen onmogelijkheid gezien de looptijd van 1:07 uur van Brownlee in Zuid-Afrika afgelopen jaar, maar makkelijk ging het niet worden. De vraag was dan ook meer wat Dreitz nog in de benen zou hebben. De eerste helft van het lopen rondde Dreitz in een sterke 37 minuten af, terwijl Brownlee deze tijd krap drie minuten wist te onderbieden. Lang niet genoeg dus, al was er na nog eens 2:30 minuut lopen opnieuw een minuut van zijn achterstand af en was Passuello naar een derde plaats verwezen. Dreitz wist de leiding echter te behouden en finishte in een tijd van 3:56:48 uur met Brownlee op vier minuten en Passuello op krap zeven minuten achterstand.

Milan Brons finishte met een eindtijd van 4:24:39 op een dertiende plek overall en broer Omar had met 4:45:52 iets langer nodig. Hij werd twintigste.

Omar Brons komt de tweede wisselzone uit. (Foto: 3athlon.nl)

Bij de dames zwom de Poolse Malgorzata Otworowska het hele veld op ruime achterstand, Laura Philipp was de eerste achtervolgster op 2:17 minuten, gevolgd door Justine Mathieux en Dolça Ollé Gatell. Otworowska wist haar leiding na 17,5 kilometer fietsen nog in stand te houden, maar na 48 kilometer fietsen had Philipp al toegeslagen en ruim twee minuten los gereden. In de resterende fietskilometers breidde Philipp haar voorsprong steeds meer uit. Na 2:36:32 kon ze zich opmaken voor de afsluitende halve marathon, ruim vijf minuten voor de Zwitserse Nina Derron en ruim zeven minuten voor Otworowska.

Laura Philipp stevig aan de leiding. (Foto: 3athlon.nl)

Bij het lopen kwam Philipp niet meer in gevaar en ook de positie van Derron bleef zoals hij was. Otworowska liep lange tijd op een derde plaats, maar vertraagde in de tweede helft van het lopen en werd na circa vijftien kilometer voorbij gesneld door Marta Bernardi. Philipp rondde het looponderdeel af in 1:21:01 voor een eindtijd van 4:28:56 en was hiermee Derron en Bernardi tien en vijftien minuten de baas.