De strijd ging voornamelijk tussen twee dames – de Nederlandse Anna Witteveen en de Belgische Sarah Verjans – en uiteindelijk had Witteveen acht seconden marge om de overwinning bij de Belgische Sprint Triathlon Limburg te winnen. Het was een mooie overwinning, vooral ook door het bijzondere concept van de wedstrijd.

De wedstrijd begon namelijk met een swim in een binnenbad, om vervolgens naar buiten te verplaatsen met een massastart op de fiets en uiteindelijk een run. Bij het fietsen werden op de Letenberg, de steilste klim van de dag die vijf keer werd bedongen, bonificaties verdiend: twintig seconden voor de winnaar en bij de laatste beklimming zelfs dertig seconden. Zo ontstond er niet alleen een mooie strijd, maar ook een tactisch spel. Het leidde bij de vrouwenrace tot een spannende finale.

Hoewel de Lommelse Jelle Schillebeekx nog de snelste zwemtijd realiseerde, werd al snel duidelijk dat de echte strijd zou gaan tussen Witteveen en Verjans. Zij maakten, samen met Jolien Vanendert, tijdens het fietsen deel uit van een kopgroepje van drie, nadat master Natalie Franken de jonge meiden moest laten gaan. Verjans sleepte bijna alle bonificatieseconden binnen, al liet ze zich in de tweede ronde op de streep toch nog verrassen door Witteveen. En dat zou haar in het lopen zuur opbreken.

Verjans begon aan de 5 km lopen met 24 seconden voorsprong op Witteveen, maar de Nederlandse atlete nam meteen de leiding en hield een strak tempo aan. Ze kwam als eerste over de streep en moest toen nog vol spanning uitkijken naar Verjans, die uiteindelijk als derde over de streep kwam. Het eindverdict was uiteindelijk acht luttele seconden die de twee dames uit elkaar hield: Witteveen won de wedstrijd in een totaaltijd van 1:06:04 uur. Acht seconden meer had Sarah Verjans nodig om tweede te worden. Vanendert pakte de derde plaats op bijna drie minuten.